Jaume Roures i Oriol Soler estan ordenant l’estructura societària d’Abacus Futur, el nou grup editorial en el qual han aplegat els seus respectius segells i la major part dels d’Enciclopèdia Catalana. D’entrada, Tatxo Benet ha sortit del consell d’administració de Suma Llibres, on era soci de Roures, coincidint amb el procés d’integració a Abacus Futur. Però s’han produït molt més moviments.

Tatxo Benet i Jaume Roures van compartir el lideratge de Mediapro –fins que el soci majoritari (la xinesa Southwind Media) va apartar el segon de la presidència l’octubre passat– així com diversos negocis en els quals invertien plegats. Un d’aquests negocis era Suma Llibres, una petita editorial en la qual hi van entrar a finals de 2021 quan travessava per dificultats econòmiques.

Arran de la integració a Abacus Futur, Tatxo Benet ha sortit del consell de Suma Llibres i, en el seu lloc, ha entrat Teia Roures Cervera, la filla gran de Jaume Roures, segons una anotació recent del butlletí del Registre Mercantil (BORME). Tatxo ja no n’és soci.

I, gairebé en paral·lel, Abacus Futur (on s’ha integrat Suma Llibres entre altres editorials) ha nomenat un nou consell d’administració que està presidit per Roures i del qual també en forma part la seva filla Teia i els tres primers executius del grup Abacus: Oriol Soler, Clara Gómez Ametller i Antonio Medina Cambrón, així com el periodista i editor Ernest Folch. Els consellers delegats són Roures i Soler. Coincidint amb aquests nomenaments, Abacus Futur ha efectuat una ampliació del capital social per un import de prop de 360.000 euros fins superar els 880.000 euros, segons anotacions recents del BORME.

Fundada per l’històric Francesc Cambó

En realitat, Oriol Soler ha canviat la denominació d’una de les empreses que administrava pel d’Abacus Futur i no es tractava d’una empresa qualsevol sinó d’Editorial Alpha, fundada el 1926 per Francesc Cambó, històric polític i empresari que va ser líder de La Lliga.

Editorial Alpha, ara denominada Abacus Futur, té una llarga història. Molt temps després de la mort de Cambó a l’exili, els seus hereus van refundar una empresa amb aquest nom el 1966. Fins a principis de 2017, Editorial Alpha era propietat de la Fundació Institut Cambó i estava presidida per Helena Guardans Cambó. Però aleshores va passar al grup Abacus i Oriol Soler es va convertir en administrador únic. Recentment, coincidint amb el canvi de denominació a Abacus Futur, també s’ha canviat la figura de l’administrador únic per un consell presidit per Roures.

Roures i Soler tenien la possibilitat de mantenir un nom històric per a la seva nova aventura editorial però van preferir el d’Abacus Futur. A l’exercici de 2022, Editorial Alpha va facturar 434.000 euros, amb uns beneficis de 44.000 euros. Ara és la capçalera del nou grup si bé amb un altre nom. Però ocuparan un immoble emblemàtic, l'antiga seu d'Edicions 62, en el número 4 del carrer Peu de la Creu. Preveuen que les obres de remodelació estiguin acabades el gener de l'any vinent.

En la presentació d’aquest nou projecte el juny passat, ni Roures ni Soler van precisar els imports econòmics de l’operació. Només van apuntar que el segells que s’han integrat a Abacus Futur facturen 10 milions d’euros en l’àmbit editorial i 10 milions més en l’audiovisual. I van afegir que no s’han quedat amb el deute dels segells procedents d’Enciclopèdia.

Abacus Futur integra els segells que ja tenia el grup Abacus (Ara Llibres, Amsterdam, La Casa dels Clàssics-Bernat Metge, Inuk), els d’Enciclopèdia (Univers, La Galera, Elastic Books, Rata, Ediciones Invisibles, Bridge, Catedral), Suma Llibres (Navona y Arcàdia) i també els de Viena. Xavier Mallafré (antic director d'Edicions 62, que ara forma part de Planeta) és el director general i Ernest Folch, el director literari. El nou grup es va reservar una opció de compra sobre Àgora Solucions Logístiques, la distribuïdora d’Enciclopèdia, que tenen temps d’executar fins a final d’any, però fonts de les diverses parts no han aportat més informació sobre aquesta operació.

Arran de la sortida i venda del 5% que Roures tenia de Mediapro, aquest grup ha efectuat una reordenació societària –l’últim moviment ha estat l’absorció de la immobiliària de la seva propietat Rilson XXI, que era la principal accionista de la seva seu central– i també de l’organigrama. A sobre, fa uns dies van anunciar la compra de Fresco Films, productora de sèries d’èxit com Joc de Trons o Narcos. I els mateixos Roures i Tatxo també han endreçat els seus negocis personals. Aquest últim ha tancat Grupafred, una empresa de transports de Lleida. Algunes informacions han apuntat que també hauria sortit de l’editora del digital Público, on hi ha Roures, però no s’ha confirmat.