Telefónica planteja incloure sortides forçoses en l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que la companyia està negociant, per al que ha xifrat l'"excedent funcional" de treballadors en 5.124. Els sindicats s'oposen a aquesta mesura i demanen que totes les sortides que afectaran les tres grans filials de la teleco al país (Telefónica Espanya, Telefónica Mòbils i Telefónica Solucions) siguin voluntàries.

En tots els plans de baixes i ERO executats anteriorment, la companyia ha donat la possibilitat d'acollir-s'hi voluntàriament, per la qual cosa es produiria un canvi d'estratègia per part de l'empresa que dirigeix José María Álvarez-Pallete. En aquest nou acomiadament col·lectiu, Telefónica planteja sortides fins als nascuts l'any 1968.

Des d'UGT, sindicat majoritari, rebutgen el "canvi de paradigma" respecte als processos anteriors que ha introduït l'empresa en obrir la possibilitat d'introduir sortides forçoses en el present ERO, per la qual cosa s'oposa a qualsevol model que "no persegueixi" la voluntarietat. El sindicat assegura que, després de l'anàlisi de la memòria justificativa, no comparteix l'abast proposat de 5.124 treballadors, ni la divisió realitzada entre àrees i activitats de la companyia afectades o no, que s'ha fet a criteri de l'empresa.

En aquest sentit, no posa en dubte l'entorn macroeconòmic i sectorial en el qual es troba la companyia (regulació europea, pressió competitiva), però no comparteix la visió que tots els factors siguin "externs inevitables o no imputables a decisions preses al llarg dels últims anys al si de Telefónica".

Demanen que fets servir d'"àrees crítiques" puguin acollir-se a l'ERO i que afecti la direcció

"Dit això, UGT no considera acceptable que el resultat de la robotització, de l'automatització i de l'ús d'eines d'IA redundi en destrucció d'ocupació i, per tant, no comparteix ni l'abast proposat fixat en 5124 llocs de treball", afegeixen des de l'organització sindical. És per això que insisteix que és possible realitzar en la companyia un 'reskilling' de qualitat i fomentar la mobilitat funcional voluntària, "tot això sumat a la internalització d'activitats que garanteixin l'ocupabilitat de la plantilla".

Així mateix, els sindicats no accepten que des de Telefónica parlin d'excedents i reajustaments que afectin només a les persones treballadores sense conèixer quines accions es prendran amb l'àrea directiva "que ha tingut la responsabilitat de preveure i evitar la situació actual". D'aquesta manera, consideren que, de produir-se una extinció de llocs de treball "aquest mateix percentatge d'afectació i barem d'edat ha d'estendre's també a l'àrea de Direcció que, per cert, és el de més edat".

En aquest sentit, critiquen que s'hagi tret del procés d'acomiadament col·lectiu a les conegudes com a "àrees crítiques", que impedirien a les persones treballadores d'aquestes àrees que voluntàriament així ho decidissin, d'acollir-se al potencial acord d'extinció resultant del període de consultes.

Reduir el nombre d'afectats

"Per tant, considerem que no només ha de reduir-se significativament l'afectació, sinó que a més l'acord que assolim ha de ser universal, extensible a tota la companyia i ha de possibilitar que, aquelles persones a qui l'empresa no va permetre acollir-se voluntàriament a l'últim PSI per pertànyer a una àrea considerada com a crítica, ara tinguin la possibilitat de, si així ho desitgen, extingir la seva relació laboral amb Telefónica per aquesta via", demanda UGT.

De la mateixa manera, el sindicat reitera que l'acomiadament col·lectiu i el conveni formen part d'una negociació conjunta amb l'empresa, pel que insisteix que "en cap cas no hi haurà acord si no s'assoleix també un acord per al III CEV" que garanteixi l'estabilitat i els drets dels treballadors de les tres filials afectades.