Telefónica plantejarà als sindicats "en els pròxims dies" un pla de sortides incentivades que afectarà un màxim de 5.000 treballadors i que s'emmarcarà en el pla estratègic 2023-2026 que la companyia presentarà el pròxim 8 de novembre en el marc del 'Dia de l'Inversor', segons ha avançat Expansió i han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la situació.
Els 5.000 empleats de Telefónica serien el màxim de persones afectades pel pla de sortides incentivades, que es repartirien en el període de durada del nou pla estratègic, si bé els càlculs sobre el nombre de treballadors que s'acollirien finalment al pla s'estima que se'n situarà entre 2.500 i 3.000, una xifra similar a la de 2021, l'última vegada que es va dur a terme una mesura d'aquest abast.
Així, les estimacions dels sindicats apunten que els treballadors que es podrien adherir a aquest pla seran els nascuts el 1968 i 1967, encara que no es descarta que empleats que complien els criteris en els anteriors plans de sortides incentivades promoguts per l'empresa s'acullin ara al nou.
De fet, en el pla negociat en 2021 Telefónica oferia abonar fins i tot un 68% del salari dels treballadors adherits fins als 65 anys i també pagava la quota de la Seguretat Social, l'assegurança mèdica i l'aportació al pla de pensions de l'empresa, entre altres complements.
Aquest últim pla estava ideat per a un màxim del voltant de 4.500 empleats i finalment es van acollir al mateix entorn de 3.000 treballadors, la qual cosa va derivar en un cost del voltant de 1.400 milions d'euros.
Si bé el nou pla de sortides incentivades encara no s'ha presentat als sindicats, la qual cosa es farà abans del 8 de novembre, la mesura no figurarà com a tal el 'Dia de l'Inversor', encara que sí que estarà lligada a les xifres d'ajustaments de costos que es presentaran.
Pla d'ajustament de l'àrea corporativa
En aquest sentit, les fonts consultades apunten que l'operadora aprovisionarà més de 1.000 milions d'euros per encaixar aquest pla de sortides incentivades, una xifra a què s'afegirien entorn de 200 milions d'euros vinculats a un pla de baixes voluntàries per a l'àrea de corporatiu, és a dir, empleats de l'entorn de l'equip del president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, i també de directius de filials, entre altres.
El pla d'ajustament de l'àrea corporativa, que inclouria directius, gerents i gestors, té caràcter discrecional i podria afectar a un mínim d'unes 300 persones, segons les mateixes fonts, i cerca aprimar un sobredimensionat equip directiu.
En aquest context, des dels sindicats apunten que les negociacions del pla haurien de transcórrer de forma tranquil·la, ja que a la companyia, que aquest abril complirà 100 anys, no "li interessa generar soroll" en el marc del seu centenari.
És a dir, la companyia no vol que reivindicacions laborals o sindicals entelin la celebració dels seus 100 anys d'història, que tindrà lloc el pròxim 19 d'abril, el mateix dia que l'operadora clausurarà la seva xarxa de coure.
De fet, algunes de les negociacions entre els sindicats i la companyia que són a sobre de la taula en aquests moments tenen a veure amb el tancament de més de 100 centres de "baixa ocupació" i també amb la reorganització del seu servei d'atenció al client, la peça central del qual és el telèfon 1004.
Sobre aquest últim assumpte s'ha plantejat que els gairebé 300 empleats lligats a aquest departament, enquadrat en l'àrea de B2C (relació amb clients), passaran al de B2B, encarregat d'atendre les sol·licituds de pimes.
Un altre element que apunten els sindicats en aquest context és l'entrada del grup saudita STC en Telefónica amb un 9,9% del capital social de l'empresa, una operació que es va fer pública el passat 5 de setembre i que per completar-se encara ha de rebre el beneplàcit del Govern.
Si bé STC encara no ha traslladat a l'Executiu les seves intencions en la companyia, els sindicats tampoc no coneixen els plans del grup saudita i com pot afectar el diàleg social entre l'empresa i la representació dels treballadors, per la qual cosa mostren cert recel.
Plans de sortida des de 2015
L'últim pla de sortides incentivades de Telefónica es va negociar el 2021, però abans d'això en els últims anys van tenir lloc uns altres dos, un el 2015 --que es va executar en 2016 i 2017-- i un altre el 2019.
En el de 2016 van sortir de la companyia entorn de 6.300 treballadors i el cost per a l'empresa va ser de gairebé 3.700 milions d'euros, mentre que en el de 2019 es van deslligar de l'operadora uns 2.600 empleats, per a la qual cosa Telefónica va aprovisionar 1.700 milions d'euros.