Telefónica presenta aquest dijous 7 de novembre resultats del tercer trimestre de l'any per als quals el consens d'analistes de Bloomberg estima un benefici de 362 milions d'euros, mentre l'operadora Saudita STC espera la possible aprovació del Govern per incrementar el seu pes en l'accionariat fins al 9,9%.
El consens de mercat de Bloomberg espera que l'operadora guanyi 362 milions d'euros en el tercer trimestre, la qual cosa suposaria un retrocés del 27,89% davant els 502 milions d'euros del mateix període d'un any abans, recull EFE.
Si se sumeixi aquesta estimació de 362 milions als beneficis de 979 milions d'euros de Telefónica en el primer semestre, la xifra s'elevaria fins a 1.341 els milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, que seria un 5,7% per sobre que en el mateix període de fa un any quan el benefici va ser de 1.262 milions.
A més, aquest consens d'analistes de Bloomberg estima uns ingressos de 9.983 milions d'euros entre juliol i setembre, davant els 10.321 milions del mateix període de fa un any.
STC espera autorització
La presentació de resultats de l'operadora es produeix mentre la saudita STC espera l'aprovació del Govern espanyol per augmentar el seu pes en l'accionariat fins al 9,9%. STC va comunicar fa més d'un any, el 5 de setembre de 2023 a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que es feia amb un 4,9% en accions representatives del capital de Telefónica i d'instruments financers sobre un 5%.
La conversió d'aquests instruments financers el portaria a elevar la seva participació en la teleco espanyola al 9,9%, però per a això necessita l'autorització del Govern, ja que Telefónica realitza activitat relacionada amb la defensa nacional, una autorització que ja va realitzar, però que espera resposta.
En els últims dies, la reunió feta entre la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre del mateix ram de l'Aràbia Saudita va tornar a disparar els rumors sobre una possible resposta imminent. Aquest encontre es va sumar a sengles reunions celebrades un mes abans entre la direcció de STC amb el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i amb el de Transformació Digital, Óscar López.
Aquesta petició d'augment de participació de STC en Telefónica es produeix, a més, en plena reconfiguració del sector de les telecomunicacions a Espanya després de la fusió de MasOrange, que es va aprovar a finals de març, i la venda de Vodafone España al fons britànic Zegona per part del grup Vodafone.
L'accionariat de Telefónica
Després de la comunicació de STC de fa alguna cosa més d'un any sobre la seva participació en l'empresa de telecomunicacions, s'han produït diversos moviments en l'accionariat de Telefónica. D'una banda, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) es va convertir en el principal accionista de l'empresa de telecomunicacions, després d'haver culminat al maig l'execució d'operació de compra d'accions de Telefónica ordenada pel Consell de Ministres i aconseguir així el 10% del capital de la companyia per 2.284,8 milions d'euros.
La SEPI va informar en aquell moment que la seva entrada en Telefónica té "vocació de permanència", i aporta una estabilitat accionarial" "més gran a la companyia per a la consecució dels seus objectius, a més de contribuir a la protecció de les seves capacitats estratègiques.
Per la seva part, Criteria Caixa, el 'hòlding' que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa, va comunicar la CNMV a finals de juny que havia assolit una participació del 9,99% en l'accionariat de Telefónica, amb la qual cosa pràcticament igualava la posició que va adquirir el Govern a través de SEPI.
Uns canvis en l'accionariat que també han tingut reflex en el consell d'administració de l'empresa, on va entrar Carlos Ocaña després de ser proposat per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) com el seu representant en aquest òrgan de govern.