Telefónica va guanyar en el primer semestre de l'any 760 milions d'euros, un 25,9 % menys que el 2022, malgrat haver crescut en ingressos i a conseqüència de les plusvàlues d'una operació a Colòmbia l'any passat, ha informat aquest dijous la multinacional espanyola a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En canvi, la companyia telefònica es va recuperar en el segon trimestre, que el va tancar amb 462 milions d'euros, un 44,5% més que els 320 milions del mateix període de 2022.
L'operadora va facturar en aquest primer semestre de 20.178 milions d'euros, un 3,7 % més que l'any passat, en un context en el qual el sector espera al país la fusió entre Orange i MásMóvil, amb els quals es disputarà el número 1 a Espanya i que contribuirà, en cas que es produeixi, a reduir el nombre d'actors.
El seu deute financer net es va situar en 27.479 milions d'euros al final del semestre, un 3,9 % menys que l'any passat, segons les fonts. Per mercats, el 27% dels ingressos ha procedit d'Espanya, el 20% del Brasil, el 19% d'Hispam, el 18% d'Alemanya i el 13% del Regne Unit.
Quant al resultat operatiu abans d'amortitzacions (Oibda), en el segon trimestre es va situar en 3.144 milions d'euros (-0,1% en termes interanuals), mentre que en l'acumulat fins al juny va ser de 6.266 milions d'euros (-1,2%).
Per àrees geogràfiques, el 30% de l'Oibda de Telefónica ha procedit d'Espanya, el 26% del Brasil, el 17% d'Alemanya, el 14% del Regne Unit i l'11% d'Hispam.
La generació lliure de caixa en l'últim trimestre ha assolit els 842 milions d'euros i pràcticament ha duplicat la registrada entre gener i març de 2023, si bé és un 0,9% superior a l'obtinguda en el mateix període de l'exercici previ. Així mateix, en l'acumulat dels sis primers mesos s'ha situat en 1.296 milions d'euros.
"La caixa operativa (Oibda-CapEx) també ha evolucionat de manera positiva, la qual cosa mostra que la companyia ha deixat enrere el seu cicle inversor més important. Aquesta referència ha crescut de forma orgànica un 3,4% en el segon trimestre i un 2,7% en la primera meitat de l'any, gràcies a l'evolució operativa i a la contínua gestió dels nivells d'inversió," ha destacat l'empresa en un comunicat.
Millora de les previsions
"Telefónica accelera en el compliment dels seus objectius durant el segon trimestre i confirma la solidesa del seu negoci i el bon moment de l'operadora, la qual cosa ens permet millorar el 'guidance' i renovar la nostra ambició per avançar cap a una nova visió de companyia", ha afirmat el president del grup Telefónica, José María Álvarez-Pallete.
D'aquesta manera, la companyia ha millorat les seves metes financeres establertes per a l'exercici i s'ha fixat l'objectiu de tancar el curs amb un creixement orgànic dels ingressos del 4%. En el cas de l'Oibda els seus càlculs apunten a un augment del 3%, mentre manté la meta de situar la ràtio d'inversions entorn del 14%.
"Enfocats en el client i en la creació de valor per a l'accionista, i amb la tecnologia com a factor decisiu per comprendre i connectar millor amb el món, Telefónica prepara el seu pla 2023-2026 amb un model d'excel·lència operativa entorn de tres eixos: creixement, rendibilitat i sostenibilitat," ha afegit Álvarez-Pallete.
En aquest sentit, el nou pla estratègic 2023-2026 es presentarà el proper 8 de novembre en l''Investor Day' (Dia de l'inversor) de Telefónica.
"L'operadora està en una posició d'avantatge per capturar totes les oportunitats de creixement de l'era digital. Telefónica no es conforma amb adaptar-se al futur, sinó que s'ha proposat de modelar-lo amb una evolució radical", ha afegit Álvarez-Pallete.
En aquest context, Telefónica ha confirmat la distribució d'un dividend corresponent a 2023 de 0,3 euros per títol que es pagarà en dos trams, un el desembre de 2023 i l'altre el juny de 2024.
A més, la companyia proposarà en la pròxima junta general d'accionistes l'amortització de l'autocartera existent a 30 de juny de 2023, equivalent a l'1,4% del capital social de l'empresa.
El deute financer net de Telefónica s'ha situat en 27.479 milions a tancament del semestre, un 3,9% inferior a la registrada a juny de 2022.
L'activitat de finançament de Telefónica fins al juny ha permès a la companyia mantenir una posició de liquiditat de 20.218 milions d'euros, cobrir els venciments dels propers tres anys i comptar amb una vida mitjana del deute de 12,4 anys.
"A més de per aquestes referències, la companyia es troba ben protegida davant de l'actual context d'enduriment de les condicions monetàries en comptar amb més d'un 80% del deute a tipus fixos", ha valorat l'empresa.
Desplegament de xarxa
La base de clients de Telefónica, que ascendeix a 383,6 milions d'accessos, ha experimentat un "fort creixement" en els segments d'"alt valor afegit", com és el cas de la fibra (+15%) i del contracte mòbil (+3%).
La companyia ha mantingut a tancament de juny un total de 169,7 milions d'unitats immobiliàries passades per fibra amb xarxes ultraràpides de banda ampla (+3%). D'elles, un total de 68 milions es corresponen amb fibra fins a la llar -FTTH-, les quals han crescut un 14%.
Així mateix, la cobertura 5G ha arribat al 86% de la població a Espanya al tancament del segon trimestre, més de 2.800 localitats al Regne Unit, més del 90% de la població a Alemanya i 116 ciutats al Brasil.