Telefónica revelarà el seu pla estratègic per als pròxims tres anys aquest dimecres en el marc del Capital Markets Day -Dia de l'Inversor-, mentre segueix en espera de si la companyia STC Group entra amb el 9,9% del seu capital i de si la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) decideix comprar accions. Tot això en un mercat com l'espanyol, amb una pluralitat d'actors i de competència de preus a la baixa, en el qual els principals operadors estan protagonitzant operacions de fusió i adquisició. Orange, el segon operador del mercat espanyol, s'està fusionant amb MásMóvil, el quart; mentre que Vodafone, el tercer, acaba de ser adquirit per Zegona. Telefónica és el primer.

En aquest context, Telefónica presentarà el seu pla estratègic per a 2023-2026 el pròxim dia 8 en el Capital Markets Day, una trobada que celebrarà amb inversors i que no organitzava des de 2012. Aquest esdeveniment s'organitza en una jornada en què l'operador presentarà els resultats dels primers nou mesos de l'any, que anunciarà previsiblement a mig matí, a diferència de la qual cosa fa habitualment, que els sol presentar abans de l'inici de la sessió borsària, cap a dos quarts de vuit del matí, segons han informat EFE fonts de l'operador.

En aquesta ocasió, i a falta de concretar una hora, els resultats es penjaran en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) cap a les dotze del migdia. Serà després quan reveli la seva estratègia davant dels inversors que acudeixin a l'esdeveniment. Aquest nou pla estratègic substituirà el que va aprovar el 2019, que tenia l'objectiu d'incrementar el seu valor en borsa després d'un agost 'negre' en què el preu de l'acció va caure entorn dels 6 euros, el valor més baix en 22 anys. Aquest objectiu no es va assolir. Ara, els seus títols s'acosten als 3,7 euros.

En l'anterior pla estratègic es va dissenyar un pla centrat en cinc eixos: prioritzar l'activitat de l'operador als seus mercats principals (Espanya, Regne Unit, Alemanya i Brasil), i la creació d'una unitat de negoci per als seus centres d'Hispanoamèrica. A més, es va acordar crear Telefónica Tech i Telefónica Infra, així com redefinir el Centre Corporatiu de la companyia.

Centrament en els clients

Del nou pla estratègic se sap alguna pinzellada, com que estarà basat en tres pilars principals: creixement, rendibilitat i sostenibilitat i que situarà els clients en el centre, a través de la tecnologia i l'automatització. Aquest nou pla estratègic se sustentarà en el creixement del flux de caixa lliure registrat per l'operador arran de l'augment d'ingressos experimentat des del segon trimestre de 2021, segons va dir el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, el juliol passat en la conferència amb analistes durant la presentació de resultats del primer semestre.

L'operador va obtenir en el primer semestre de l'any 1.296 milions d'euros de Flux de Caixa Lliure -els diners que genera amb la seva activitat i amb els quals es paga dividend i deute- i confia a tancar l'any amb uns 4.000 milions aproximadament, ha anunciat. Telefónica va guanyar en el primer semestre de l'any 760 milions d'euros, un 25,9% menys que el 2022, malgrat haver ingressat un 3,7% més i a conseqüència de les plusvàlues de l'any passat.

La multinacional espanyola va augmentar els seus ingressos a tots els seus mercats, tret de la seva unitat d'Hispanoamèrica, on els va reduir un 0,8%, fins als 4.489 milions d'euros. De manera paral·lela a què Telefónica revelarà el seu pla estratègic, s'està esperant si entra STC Group com a principal accionista de l'operador, i si finalment la SEPI decideix comprar accions. L'entrada de la SEPI en Telefónica suposaria el retorn de capital estatal a l'operador. Telefónica, que en el passat va ser monopoli a Espanya, va deixar de tenir capital públic el 1997.