El president del govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat que l'Executiu està "analitzant amb deteniment" la irrupció del grup saudita STC en Telefónica i que l'Estat compta amb mecanismes per vetllar perquè "qualsevol inversió estrangera no transcendeixi els límits i suposi una influència indeguda sobre empreses estratègiques o comporti l'accés a tecnologies crítiques".

"Els garanteixo que el govern està analitzant amb deteniment l'operació de la inversió, que comptem amb els mecanismes adequats per exercir els controls necessaris i que garantirem que en tot moment estigui fora de perill la defensa i la seguretat nacional, entesa en un sentit ampli", ha afirmat Sánchez en una intervenció pública aquest divendres a la seu de la CEOE a Madrid.

A més, ha posat èmfasi que la legislació espanyola en matèria de control d'inversions és "una de les més rigoroses d'Europa" i que es va reformar durant la pandèmia. "Ho vam tornar a fer justament aquest estiu, dotant-nos de més instruments que el que fan és reforçar els mecanismes de control, tot això de forma alineada i coherent amb les directrius que emanen de la Unió Europea", ha agregat.

No obstant això, el cap de l'Executiu també ha indicat que l'interès de STC en Telefónica és una "bona notícia" perquè suposa una "injecció de recursos" en l'economia nacional i perquè, segons el seu parer, significa que el país avança en la "direcció adequada" i ofereix "confiança".

En aquesta línia, ha retret a l'oposició la seva actitud sobre l'entrada de STC en Telefónica. "Alguns només recorden l'autonomia estratègica quan una empresa estrangera compra part d'una empresa nacional o quan hi ha desproveïment puntual d'un determinat producte", ha lamentat. Sánchez també ha valorat que s'ha "de fugir de temptacions simplistes" lligades al "proteccionisme" i ha considerat que "la Unió Europea no ha d'expulsar les empreses estrangeres".

"Al contrari, el que hem de fer és atreure-les. Hem de crear oportunitats per a elles, perquè elles creen oportunitats també al nostre continent, creen ocupació, generen riquesa i la seva presència aquí és part d'aquesta reciprocitat comercial que vertebra això que es diu l'ordre internacional obert, en el qual els europeus creixem i prosperem," ha afegit.

Entrada de STC en Telefónica

El grup saudita STC va anunciar el passat 5 de setembre a la tarda --una vegada tancats els mercats-- que havia adquirit per 2.100 milions d'euros una participació del 9,9% en Telefónica, en concret, un 4,9% en accions i un 5% en instruments financers. A causa de la normativa espanyola sobre inversions estrangeres en empreses cotitzades estratègiques, per superar el 5% en Telefónica --amb gran presència al sector de la defensa nacional-- el grup saudita necessita que el Ministeri de Defensa doni el seu beneplàcit a l'operació.

STC encara no ha fet públic si ja ha traslladat o no a la cartera que dirigeix Margarita Robles la petició formal per poder materialitzar els drets de vot lligats al 5% dels instruments financers adquirits, una comunicació en la qual es preveu que la companyia saudita indicarà si sol·licitarà un seient en el consell d'administració de Telefónica o no.

L'adquisició de petits paquets d'accions i instruments financers que STC va realitzar en els últims mesos a través del banc d'inversió nord-americana Morgan Stanley va passar inadvertida --segons defensen des de Telefónica-- per al consell d'administració de l'operadora, mentre tampoc no va quedar recollida en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a causa de determinades "especificitats i exempcions parcials".

El 9,9% adquirit per STC col·loca a la companyia saudita com a principal accionista de Telefónica, per davant de BBVA (4,87%), BlackRock (4,48%) i CaixaBank (3,5%).