Telefónica i els sindicats intensifiquen les reunions per negociar el nou conveni col·lectiu i l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO). A més de la mobilitat geogràfica forçosa i la productivitat, el control de l'absentisme laboral i els permisos retribuïts són també alguns dels esculls en les negociacions per definir el III CEV (conveni d'empreses vinculades) abans del 31 de desembre, data en la qual expira l'actual conveni.
La teleco que dirigeix José María Álvarez-Pallete intercala aquesta setmana amb les organitzacions sindicals les reunions per negociar l'ajustament de plantilla i les que tracten el nou acord que reculli les condicions laborals dels treballadors en els propers anys. Tant el conveni, per la caducitat de l'actual, com l'ERO, són assumptes urgents per a la companyia, que celebrarà el seu centenari l'abril del proper any.
Una de les propostes de Telefónica és reduir el complement dels treballadors en cas de baixes per incapacitat temporal i vincular aquest mateix complement a l'absentisme laboral. Des de CCOO i UGT, sindicats majoritaris, s'oposen a aquesta mesura que l'empresa vol introduir al nou conveni.
Fonts sindicals asseguren a ON ECONOMIA que es tracta una de les qüestions que sempre proven d'introduir en les negociacions per actualitzar els convenis. Actualment, aquest tipus de baixes de tres dies es complementen el 100% i "no hi ha detriment en cap sentit, per la qual cosa no volem vincular-lo a cap concepte que hagi de veure amb l'absentisme," expliquen les mateixes fonts.
Permisos retribuïts i llei de famílies
D'altra banda, UGT i CCOO posen el focus en els permisos retribuïts de què gaudeixen fins ara. Telefónica proposa una adaptació amb reducció d'alguns dels permisos contemplats actualment, mentre que els sindicats consideren que cal adaptar-se a la nova normativa, però "els drets històrics que tenim en Telefónica han de ser respectats".
Segons expliquen fonts sindicals, la companyia interpreta que la Llei de Famílies actual, aprovada pel govern d'Espanya en l'anterior legislatura a través de reial decret, pot absorbir alguns dels beneficis que ja tenen els treballadors i que superen a la normativa. Així, els sindicats volen mantenir els esmentats beneficis per davant del que marca la legislació. "No volem que siguin absorbits, sinó que mantinguem la millora de la negociació col·lectiva", asseguren.
La reivindicació és que puguin millorar els drets de conciliació. En aquest sentit, el Tribunal Suprem ja es va pronunciar a favor dels treballadors l'octubre passat respecte a la flexibilitat amb què gaudir dels permisos. El tribunal va sentenciar que l'inici dels permisos retribuïts en la companyia de telecomunicacions han de començar a comptar des del primer dia laboral següent al fet causant, quan aquest sigui festiu per al treballador.
Un dels avantatges que volen mantenir en aquest àmbit, per exemple, és el fet de poder gaudir dels dies de permís concedits en les tres setmanes posteriors a la data d'inici de la malaltia o hospitalització. Una cosa que poden fer segons l'actual conveni, sempre que es gaudeixin com a permís retribuït el mateix nombre de dies laborals que li haurien correspost en el cas d'haver-se iniciat el permís coincidint amb la data del fet causant. Tant l'absentisme com els permisos seran temes a tractar en la reunió d'aquest dimecres.
Productivitat i mobilitat geogràfica
Així mateix, els sindicats critiquen l'esborrany proposat per Telefónica respecte a la classificació professional, "les modificacions de la qual se centren en la reducció de drets i la pèrdua de poder adquisitiu", problemes que asseguren no tenir res a veure amb els problemes d'enquadrament i funcions reals existents en la classificació actual.
També destaquen que la companyia insisteix a incloure com basi la productivitat en el model, amb una gestió diferencial entre les persones, basant les retribucions en la contribució i l'acompliment personal, així com a topar i limitar els biennis, "qüestions a les quals ambdues organitzacions ens oposem". "UGT i CCOO advertim que continuem defensant el model d'estructura salarial i no limitarem els drets de la plantilla apostant per un pròxim model que continuï apostant per la progressió professional", afegeixen.
D'altra banda, les organitzacions sindicals reiteren la seva defensa en contra d'eliminar la no-mobilitat forçosa "com un pilar bàsic" del conveni col·lectiu. "Estem a favor de facilitar la mobilitat voluntària i defensem un model que aposti per les noves formes de treball i la deslocalització de l'activitat, dotant de més flexibilitat les persones treballadores perquè puguin acomplir la seva activitat des de la ubicació que desitgin", expliquen.
En aquest sentit, sostenen que la mobilitat funcional és "fonamental" i que la plantilla pugui realitzar de forma voluntària la seva activitat en diferents àrees de la companyia, adquirint noves habilitats, coneixements i competències. Aquesta mobilitat funcional "ha de possibilitar mantenir l'ocupabilitat a totes les províncies, permetent que les persones treballadores puguin mantenir l'activitat en altres àrees sense haver de recórrer a moviments geogràfics forçosos o acomiadaments en cas de desaparèixer la seva activitat actual," conclouen.