Telefónica va obtenir un benefici net de 2.011 milions d'euros en 2022, un 75,3% menys que en l'exercici anterior, segons els resultats presentats aquest dijous. La xifra no és comparable per les plusvàlues milionàries que va obtenir en 2021 a causa de la venda de les torres de telefonia mòbil de Telxius i la compensació extraordinària per la 'joint venture' britànica de Telefónica O2 i Liberty Mitjana al Regne Unit. La companyia de telecomunicacions ha experimentat un creixement en ingressos en tots els mercats en els quals opera, aconseguint una facturació total de 39.993 milions d'euros, un 1,8% més que en el mateix període de l'any anterior.
És la primera vegada des de 2015 que la signatura presidida per José María Álvarez-Pallete creix en ingressos anuals. En aquest sentit, els ingressos de l'últim trimestre es van incrementar més d'un 5%. Així mateix, el resultat operatiu abans d'amortitzacions (Oibda) ha estat de 12.852 milions d'euros, un 41,5% menor que la de l'any anterior, per la mateixa raó per la qual s'ha vist reduït el benefici. En termes financers, l'evolució dels tipus de canvi ha resultat favorable, aportant 1.784 milions d'euros en ingressos i 660 milions en *Oibda.
"Hem complert amb tots els nostres objectius financers per a 2022, que revisem a l'alça en els resultats del primer semestre, i no sols continuem reportant creixement orgànic, sinó que ara també creixem en euros. En un any molt desafiador, hem demostrat la nostra resiliència i capacitat per a mitigar l'entorn macroeconòmic advers", ha assenyalat José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.
Creix en tots els mercats
Per mercats, la companyia ha registrat un creixement en tots els països on opera. En el cas d'Espanya, aquest ha tornat a ser el principal generador d'ingressos per a l'operador, amb 12.497 milions d'euros. La xifra suposa un 27% de la facturació total del grup. Així mateix, Espanya va aportar al Oibda 4.588 milions d'euros, la qual cosa suposa una millora en termes reportats del 35,9% i una caiguda en termes orgànics del 3,3%.
Per darrere se situa Hispam, la filial que agrupa els actius llatinoamericans no estratègics, que va suposar el 20% de la facturació (9.141 milions d'euros amb un creixement del 9%) en 2022. En termes de Oibda, aquesta divisió del negoci de la multinacional espanyola ha generat 1.958 milions d'euros en el període comprès entre gener i desembre, la qual cosa suposa
haver-se incrementat un 14% respecte a l'exercici anterior.
En tercera posició es troba el mercat brasiler, que va suposar el 19% dels ingressos de Telefónica l'any passat, havent disparat la seva facturació un 28,4%, fins a aconseguir els 8.870 milions d'euros. Quant al Oibda de l'empresa al Brasil, aquest es va incrementar un 18,9% respecte a 2021, arribant fins als 3.732 milions d'euros. Telefónica Alemanya també va augmentar la seva facturació, aconseguint els 8.224 milions d'euros, 5,9% més. En termes de *Oibda, el negoci va aportar 2.558 milions d'euros, un 5,5% més.
Per part seva, Virgin Mitjana O2, la '*joint *venture' al Regne Unit amb Virgin Mitjana, ha ingressat 12.155 milions d'euros i registrat un resultat operatiu de 4.401 milions d'euros, uns ingressos estables i un Oibda creixent en un 5,3%. Així mateix, la filial britànica ha aportat dividends al balanç del grup per valor de 909 milions d'euros i una plusvàlua de 200 milions d'euros per la creació una empresa conjunta de fibra amb Infravía.
A nivell comercial, Telefónica ha acabat l'any amb 357,2 milions d'accessos, un 3,6% més, gràcies a un creixement del 17% dels clients fibra òptica i malgrat la desconnexió de 3,3 milions de les línies mòbils adquirides a Oi al Brasil en els últims dos trimestres. A més, la companyia ha ampliat en un 7,5% la base de clients mòbils de contracte i ha disparat el seu negoci majorista mòbil en un 8%.
D'altra banda, Telefónica Tech ha disparat un 57,1% els seus ingressos respecte a l'any anterior per a facturar 1.482 milions d'euros, mentre que Telefónica Infra ha desplegat en 13 milions d'unitats immobiliàries. D'aquesta manera, la companyia compta amb una xarxa de 64,4 milions unitats immobiliàries passades per fibra òptica, havent reforçat la seva posició de lideratge a nivell global amb 8,6 milions d'accessos incorporades al perímetre.
Reducció del deute
Quant al deute, la companyia de telecomunicacions ha reduït en gairebé 2.000 milions d'euros el seu deute net en l'últim trimestre de l'exercici, fins als 26.687 milions d'euros. Així i tot, el passiu de l'empresa continua sent un 2,3% superior al registrat pel grup al començament d'any. Així mateix, més del 80% del deute es troba ancorada a tipus fixos i té una vida mitjana 13,1 anys.
Respecte a l'efectiu, Telefónica ha disparat la seva generació de caixa en l'últim trimestre de l'any amb 2.093 milions d'euros, un 77,82% més, gràcies a l'absència de grans licitacions d'espectre. D'aquesta manera, la teleco ha finalitzat l'exercici amb 21.413 milions d'euros en caixa, la qual cosa li que permet tenir coberts els venciments de deute dels tres pròxims anys.
D'altra banda, la inversió del grup en infraestructura (Capex) ha caigut un 24,2% pels canvis de perímetres i la menor quantitat de licitacions d'espectre. En total, Telefónica ha invertit 5.819 milions d'euros, dels quals 1.550 milions d'euros han estat a Espanya.
Per als objectius d'enguany, Telefónica ha publicat una guia on es manté el dígit únic baix de creixement orgànic d'ingressos i *Oibda i es rebaixa el *capex sobre vendes fins al 14%. Respecte a la retribució a l'accionista, Telefónica repartirà 0,30 euros per dividend a compte de 2023, la mateixa quantitat que en l'exercici 2022.
"De cara al 2023, estem entusiasmats amb la contínua transformació de la companyia i estem ben posicionats per a continuar en la senda de creixement rendible. Seguirem amb una assignació de capital disciplinada i prioritzarem les nostres inversions en projectes de connectivitat diferencials. Mentrestant, continuem construint sobre el nostre sòlid historial de sostenibilitat i contribuïm amb més de 95.000 milions d'euros anuals en impacte positiu per a aconseguir els ODS", ha indicat Álvarez-Pallete.