Telefónica ha comunicat aquesta nit, en un escarit comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, que ha venut la totalitat de les accions que ostenta en la seva filial Telefónica Mòbils l'Argentina, representatives del 99,999625% de la seva capital social i de la totalitat del capital social de la seva operació a l'Argentina a Telecom Argentina, participada pel grup Clarín. Telecom Agentina es va fusionar el 2017 amb Cablevisión, una empresa del grup Clarín, el grup més gran de mitjans de comunicació a l'Argentina. De moment, no han transcendit els plans de Telefónica amb aquesta quantia a ingressar per la venda d'aquesta filial, informa Efe.
El Govern de l'Argentina ha anunciat que investigarà si la compra de Telefónica Argentina per part de Telecom Argentina no configura una situació de monopoli al mercat de les telecomunicacions al país sud-americà. L'Executiu de Javier Milei va anunciar en un comunicat que donarà intervenció a l'Ens Nacional de Comunicacions (Enacom, regulador de les telecomunicacions a l'Argentina) i a la Comissió Nacional de Defensa de la Competència (CNCD) "per avaluar si aquesta operació no constitueix la formació d'un monopoli".
1.189 milions d'euros
El preu total pel 100% de les accions transmeses ascendeix a 1.245 milions de dòlars dels EUA (aproximadament, 1.189 milions d'euros al tipus de canvi actual). La telefònica espanyola informeu que la firma i tancament de la transacció ha tingut lloc simultàniament aquest dilluns. L'operació s'emmarca dins de la política de gestió de cartera d'actius del Grup Telefónica, i està alineada amb la seva estratègia de reduir gradualment l'exposició a Hispanoamèrica.
Telefónica ha comunicat l'operació a través de la CNMV uns minuts després que la notícia aparegués a El Confidencial. Es tracta de la primera gran operació corporativa del president de Telefónica, Marc Murtra, que el passat 18 de gener va substituir en aquest càrrec a José María Álvarez Pallete i hi és d'acord amb el pla estratègic aprovat per l'operador ja el 2019 d'emprendre desinversions en la unitat d'Hispam, que inclou el seu negoci de Llatinoamèrica tret del Brasil. El canvi de direcció es produeix per la pressió exercida des del Govern espanyol, principal accionista en Telefònica, amb un 10% del capital.
Resultats aquest dimecres
L'operadora espanyola presentarà aquest dijous els resultats econòmics de l'any passat, amb la compareixença Marc Murtra per partida doble: davant dels periodistes i abans els inversors. L'alienació de la filial argentina no és l'única que espera el mercat, ja que en els últims dies s'han succeït informacions que apuntaven a altres desinvesiones en aquesta unitat d'Hispam, informa Efe. També han sonat possibles operacions de Telefónica a Mèxic i l'Uruguai.
A més, s'està pendent de conèixer més detalls sobre l'"acord no vinculant" subscrit entre Telefónica i Millicom per explorar "una possible operació corporativa" respecte als actius que ambdós grups tenen a Colòmbia, una transacció que podria passar per la venda de la seva part a Coltel per uns 400 milions de dòlars (383 milions d'euros). Fins al 30 de setembre, el 21% del negoci de Telefónica provenia de la unitat d'Hispam i el 12% del resultat brut d'explotació (ebitda).
Malgrat les desinversions des de 2019, Telefònica no abandona la seva presència a la regió i, de fet, a primers de mes va anunciar que invertirà 481,6 milions d'euros (500 milions de dòlars) en els dos anys vinents a Veneçuela per desplegar la tecnologia 5G i enfortir la seva xarxa ja existent de 4G/LTE a la banda de 2.600 megahertzs (MHz).
D'altra banda, la setmana passada, Telefónica va anunciar que la seva filial al Perú havia entrat en concurs de creditors amb l'objectiu d'aconseguir una "reestructuració ordenada" dels seus passius que arrossegaven dificultats econòmiques des de feia temps. L'estratègia de desinversió de Telefónica en la unitat d'Hispam va començar el 2019, ja abans d'aprovar el pla estratègic de Telefónica fins a 2023, que contemplava reforçar el mercat dels seus quatre territoris principals, Espanya, Alemanya, el Regne Unit i el Brasil, i simplificar el seu negoci a Hispam.
Per llavors, amb dades de tancament de 2019, els ingressos de Telefònica en aquesta regió, que estava dividida en Sud i Nord, van ascendir 10.179 milions, en un context en el qual la inversió es va situar en 1.545 milions d'euros i en el qual la multinacional espanyola tenia uns ingressos totals de 48.422 milions.