Tendam posarà el focus d'expansió i creixement als seus principals mercats. El grup propietari de marques com Cortefiel, Springfield, Women's Secret o Pedro del Hierro centrarà els seus esforços a Espanya, Portugal i a Mèxic, on opera les seves marques sota gestió pròpia, per continuar creixent i guanyar quota de mercat. Amb la possible sortida a borsa a l'aire, la companyia tèxtil també focalitzarà la seva estratègia en reforçar el model de franquiciat i no descarta recomprar alguna franquícia en aquest procés d'expansió.
L'empresa controlada pels fons de capital risc CVC i PAI és present a més de 80 països, dels quals en 12 opera entorn de 1.200 botigues pròpies i a 70 països compte amb més de 600 botigues sota el model de franquícia. La prioritat per als mesos venidors seran els seus principals mercats de Iberia i Mèxic, país en el qual el grup "està creixent molt bé", segons va explicar aquest dimecres el CEO i president de Tendam, Jaume Miquel, durant una trobada informativa.
"Amb el model de franquícia, som molt forts a Llatinoamèrica, des de Mèxic fins a Xile. No som a l'Argentina ni al Brasil, ni estarem perquè no paguen i perquè la moneda té molta volatilitat. Tampoc no som a la Xina, perquè la nostra visió del país és que el 'mass market' (mercat de masses) és per als xinesos", va destacar el directiu. A escala internacional, Tendam també va sortir de Rússia després de la invasió d'Ucraïna, on comptava amb botigues de Springfield i Women's Secret que suposaven el 2% de les seves vendes.
Creixement fins al 8% i més impuls a la botiga física
Quant als pròxims anys, Tendam espera continuar creixent amb el seu model de negoci i potenciant algunes marques noves que estan funcionant. "L'objectiu és continuar creixent en els pròxims anys entre un 6% i un 8% de forma sostenible i rendible", va destacar Miquel. Així mateix, el conseller delegat de la companyia va apuntar que la intenció és créixer guanyant quota de mercat, després d'haver passat de 6% el 2019 al 7% de l'actualitat.
Un altre dels punts estratègics que va assenyalar va ser que l'expansió del grup també pot passar per la recompra d'alguna franquícia i la seva integració en el model de negoci, com ja va fer en el passat. D'altra banda, el grup continuarà apostant per la botiga física com a puntal de desenvolupament de les seves marques, tant les 'legacy' (clàssiques) com les noves que han trepitjat fort, però també per a les terceres marques que venen.
En aquest sentit, Tendam vol reforçar el seu compromís amb el comerç físic com un model de desenvolupament i d'arrelament per a les ciutats. "Els 'retailers' tenim l'obligació d'aportar coses al territori. Les botigues generen desenvolupament, estabilitat i progrés. Si tens una superfície instal·lada, em doldria molt no ser allà i que aquesta botiga que dona treball es converteixi en una caixa groga d'Amazon", va reivindicar Miquel.
El grup actualment cobreix el 80% de la població i el 97% de la seva xarxa és "molt rendible". A més, la tèxtil té el focus posat en territoris més petits, amb el 50% de les seves botigues en ciutats secundàries, a diferència de molts grans operadors que es concentren a grans capitals.
Així, en línia amb aquest discurs, el president de la companyia va advocar per un model empresarial més sostenible."Crec fermament que el capitalisme salvatge s'ha acabat i el comunisme pur ha demostrat ineficiències. Si volem que l'Estat de Benestar es mantingui necessitem un capitalisme social, la qual cosa implica que les companyies tinguin un rol actiu. El punt número u és generar beneficis i creixement, però també cal fer que sigui sostenible", va indicar.
Hoss Intropia, un cavall guanyador
Quant al segment en línia de Tendam, genera una rendibilitat marginal del 24%, gairebé el doble que en el canal físic, gràcies a la connexió entre tots dos formats. És precisament aquesta connexió la que fa que el grup generi el 21% de les seves vendes digitals a través de la venda física. I per això continuar millorant la base de socis i el model multicanal que tenen serà també un dels reptes.
"Un client de carrer que no és soci consumeix una mitjana de 30 euros. Quan es fa soci d'un club i compra en un canal passa a consumir 50 euros. Si és soci de tots els clubs i compra online i en botiga física, consumeix més de 160 euros, va explicar". És per això que l'estratègia de creixement de la companyia implicarà potenciar els clients multiclub.
El president de Tendam reconeix que respecte a les terceres marques, el principal risc era el "canibalisme", però no hi ha evidències que hagi passat. "En 'online' ens ha augmentat la conversió, la despesa mitjana i el temps per visita en les pàgines", va assenyalar i va afegir que ja estan començant a vendre aquestes terceres marques en botiga física, però en format digital. Actualment, compta amb fins a 150 marques de tercers en la seva plataforma multicanal.
Tendam compta amb un important desenvolupament a les seves marques més tradicionals (suposen el 67% del creixement del grup), però les noves també estan mostrant bona evolució, per la qual cosa un dels objectius és continuar potenciant la seva expansió. D'aquesta manera, el grup pretén impulsar "fora" del mercat nacional a algunes ensenyes, especialment Hoss Intropia, que Miquel defineix com un "cavall guanyador". També ha destacat l'evolució de SlowLove, que "funciona molt bé". A aquestes s'unirien unes altres dues marques que "apunten maneres" per estar a punt en un cert període de temps, tot i que encara han de perfilar el model.