El ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha fet aquest dilluns un pas més per facilitar el controvertit aterratge de la indústria química al municipi amb una inversió de la companyia sud-coreana Lotte Energy. El PSC, ERC, Vox i la plataforma d’independents Impulso Miami Mont-roig (IMM) han aprovat inicialment els canvis urbanístics i el plec de condicions per la venda dels terrenys del polígon Comellarets, on és previst que s’hi desenvolupi el complex industrial. Junts ha estat l’únic grup que ha votat en contra del projecte.
L'aprovació s'ha fet en un ambient de tensió per l'aparició de veïns contraris al projecte, que han protestat tant dins com fora del ple. El principal moviment en contra, Salvem Mont-roig del Camp, s'ha aliat amb la plataforma No Juguem, Aturem Hard Rock i també la nova Revolta Pagesa. Els detractors del projecte de la sud-coreana temen per l’impacte que aquesta empresa podria tenir en el municipi, sobretot pel que fa a les afectacions en els recursos hídrics. Tot i que l’anunci de la inversió l’any 2022 va generar certes expectatives positives, diverses informacions sobre l’impacte que tindria l’arribada de la indústria han fet créixer el moviment contrari.
Junts, en contra, i ERC, a favor
L’arribada de Lotte a Mont-roig del Camp compta amb l’aval tant del Govern com del govern espanyol. A nivell polític, l’oposició al projecte l’encapçala Junts, que justifica la seva posició per "la gestió profundament erràtica” del projecte, explica en declaracions a ON Economia el cap de del grup municipal de Junts, Simó Gras, que considera que un projecte “d’aquest calibre” requeriria que els regidors tinguessin molta més informació de la que actualment disposen sobre aspectes com és ara la generació de residus. Per Junts, la gestió per part del govern local ha pecat de poc transparent. A més, també critíca “la celeritat”, quan encara es podrien sol·licitar informes que clarifiquessin molts dels interrogants que s’estan plantejant.
Mentre Junts dubta sobre l’arribada de Lotte, el grup municipal d’ERC, que lidera la també diputada al Parlament Irene Aragonès, defensa la inversió sud-coreana. Segons els republicans, el projecte suposarà “la reindustrialització [del municipi] en clau verda” i l'activitat s’emmarca dins de la “descarbonització de la indústria automobilística”. Aragonès també veu en el projecte la possibilitat de “diversificar” l’economia del municipi, basada eminentment en el turisme i la construcció, i també la capacitat “d’atracció de noves empreses”. La representant republicana afirma a més tenir “la garantia” que les administracions vetllaran perquè l’empresa compleixi “una normativa molt estricta” des del punt de vista ambiental i ha considerat que en el moviment en contra del projecte s’hi ha “instal·lat un relat populista que genera temor a la població”. A banda, ha enviat un missatge de tranquil·litat a la pagesia perquè el municipi pot acollir més d'un sector, ha afegit.
Inici d'activitat el 2025
En declaracinos a ON Economia el desembre del 2023 el director de la nova filial espanyola de Lotte, Lim Taeil, va explicar que la companyia sud-coreana fa tot el possible "per resoldre les preocupacions i demandes dels veïns minimitzant l'impacte mediambiental i visual del projecte”. Tot plegat, un mes després que la plataforma contrària al projecte, Plataforma Defensem Mont-roig, hagués presentat un conjunt d’al·legacions que finalment van ser totes rebutjades. Lotte Energy Materials tenia previst començar a construir la seva primera fàbrica de producció d'elecfoil a principis del 2024. L'objectiu de la companyia sud-coreana és iniciar la producció d'aquest material per a les bateries, especialment les de cotxes elèctrics, l'octubre del 2025.
L'acord amb Lotte s'ha tancat per més de 4,5 milions d'euros. El consistori, segons ha explicat l’alcalde socialista Fran Morancho, rebrà 5 milions d’euros per taxes i impostos derivats de la construcció de la fàbrica i una aportació anual d’uns 1,5 milions en concepte d’IBI i IAE.