El grup Teresa Carles Flax & Kale invertirà cinc milions d’euros en els pròxims dos anys per ampliar la producció de kombutxa -beguda probiòtica partint de te fermentat- a la fàbrica que té a Bell-lloc d’Urgell (Lleida). Amb la millora de les instal·lacions la producció passarà de 15 milions d’ampolles anuals a més de 75 milions, a partir de 2026, segons fonts de la companyia. L’empresa ha obtingut el 85% dels recursos (4,3 milions d’euros) dels fons Next Generation, canalitzats a través del consorci From Green to Healthy (FG2H), un dels que més fons rebrà del Perte Agroalimentari.
El projecte posicionarà el centre en una referència de producció d'aquesta beguda probiòtica al sud d'Europa, perquè permetrà estendre les vendes a nous mercats. Actualment, la marca del grup Teresa Carles està present a mercats com UK, Holanda, Bèlgica, Àustria, República Txeca, Romania i Hongria, i s'incrementarà fins a un mínim de 14 països el 2024, accelerant així la seva presència internacional.
El grup de restauració Teresa Carles Healthy Foods, propietari de restaurants vegetarians i fabricant de plats de proteïna vegetal i la beguda probiòtica kombutxa, va posar en marxa la planta de Bell-lloc el 2018 i d’aleshores ençà hi ha invertit uns 12 milions d’euros en R+D i processos fabrils i compta amb una plantilla de 50 treballadors, que també s’anirà incrementant progressivament generant ocupació al territori, segons ha informat el grup aquest divendres, coincidint amb una visita institucional del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a les instal·lacions lleidatanes. A finals de l'any passat, el grup va fer una ronda de finançament amb la qual va captar 22 milions per intensificar el creixement del grup, la facturació global del qual està sobre els 17 milions d'euros.
El conseller delegat del grup, Jordi Barri, va avançar que aquest 2023 s’han disparat les vendes de kombutxa i que preveuen assolir una facturació de 5,6 milions d'euros a final de l’exercici, superant els 3,3 milions de vendes de 2022. “Enguany hem superat totes les nostres expectatives, registrant un creixement del 70% en kombutxa respecte a l'any anterior”, ha assegurat i ha insistit en el fet que la millora no prové de l’alça de preus “perquè els hem mantingut estables”. Al mercat espanyol, el kombutxa de Flax & Kale té una quota de mercat en valor del 21% i de volum del 23%, segons les últimes dades de P10 de Nielsen. Al setembre, la quota de mercat en volum de tots els kombutxes fabricats pel grup va arribar al 35%, segons dades facilitades per la mateixa companyia.

Jordi Barri, i la fundadora del grup i xef, Teresa Carles, amb el president Pere Aragonès. / Flax & Kale
El projecte que tenen per Bell-lloc, dins del consorci From Green to Healthy (FG2H), és generar una cadena de valor integrada a través de processos innovadors, digitalitzats i sostenibles per facilitar l'adquisició de competitivitat de la indústria agroalimentària catalana i espanyola, i convertir-la en un referent a nivell europeu, han destacat els responsables de la companyia.
La trajectòria del grup es remunta a 1979 quan Teresa Carles i Ramón Barri van obrir el seu primer restaurant vegetarià a Lleida. 40 anys més tard, la marca Flax & Kale opera en 6 restaurants repartits entre Barcelona, Madrid i Lleida i és considerada pionera en la introducció del concepte de la dieta flexitariana a Espanya. El grup, a més dels 6.500 metres quadrats del centre de Bell-lloc, té unes instal·lacions de 8.000 m² a Fraga dedicades a la producció de plats preparats, carns i formatges vegans per a la gran distribució.