La Comissió Territorial d’Urbanisme de Catalunya ha aprovat definitivament la requalificació dels terrenys de l’antiga central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf), perquè s’hi pugui construir un centre logístic. El centre logístic és una inversió de l’empresa promotora de capital andorrà OUA Group, que va comprar els terrenys a Endesa. Segons l’Ajuntament de Cubelles, es crearan més de 300 llocs de treball directes.
El projecte andorrà es va anunciar el juny de 2022, amb una inversió de 100 milions d'euros. La inversió engloba la compra dels terrenys a Endesa i la construcció de les naus logístiques. La multinacional hauria arribat a un preacord amb Endesa, propietària de l'espai, i vol promoure un centre logístic aprofitant la ubicació geogràfica, propera a Barcelona i Tarragona i enganxada a l'autopista C32. La companyia té seu a Barcelona i oficines a Madrid i és la responsable de projectes immobiliaris com l'edifici d'habitatges del carrer Pallars, 78, a Barcelona; l'Eduard Maristany, a Badalona; o el nou laboratori Echevarne a Sant Cugat del Vallès, entre altres.
La firma de disseny i arquitectura es presenta com un equip multidisciplinari de més de 100 persones. Amb capacitat -"i més de vint anys d’experiència"-, per abordar projectes a qualsevol lloc del món. També destaca que "la sostenibilitat i la innovació són valors implícits", sense els quals "no podríem promoure barris humanitzats, poblacions saludables i edificis eficients i resilients".
Al novembre, l’Ajuntament va remetre a la Generalitat l’última proposta de requalificació, on incorporava canvis sol·licitats per la Comissió d’Urbanisme del Penedès. Ara, segons ha avançat Ràdio Cubelles, la Generalitat hi ha donat el vistiplau final, si bé es pot presentar recurs durant dos mesos a partir de la data de publicació al DOGC -el passat 10 de febrer-. La Comissió Territorial d’Urbanisme del Penedès va demanar revisar les zones verdes de compensació previstes perquè envaïen terrenys del litoral competència de l’estat espanyol. També va sol·licitar un informe favorable del Ministeri de Transició Ecològica.
L’enderroc de la tèrmica de Cubelles va començar fa més de set anys en tot l’àmbit de la infraestructura terrestre. Un cop va anar a terra tota la part més visible -inclosa la icònica xemeneia de 170 metres-, Endesa va afrontar el desemantellament de la infraestructura subterrània i va deixar pel final la part marítima.
Segons va informar l'Ajuntament de Cubelles, a l'inici del projecte, la proposta de transformació dels terrenys de la Tèrmica també inclou la cessió dels espais verds de la banda més propera a la via del ferrocarril per crear un corredor paral·lel a banda i banda, per la circulació rodada, un carril bici i un passeig de vianants. A més, permetria ampliar la zona verda i d’oci familiar del Parc del Prat i millorar el pont de connexió entre el Residencial Les Salines i el Polígon Industrial, cosa que l'Ajuntament considera que ajudaria a integrar les urbanitzacions de La Solana, el Parc de Cubelles i La Gaviota amb les platges de Cubelles.més, el centre logístic incorporaria mesures de sostenibilitat i de reducció de l'impacte paisatgístic com un sostre vegetal per a la nau, subministrament elèctric amb energia solar i el manteniment de l'arbrat per evitar la visió directa de la nau, amb una alçada prevista de quatre pisos i gairebé 80.000 m².