Tesla ha tornat a superar les expectatives aconseguint uns resultats rècord el 2022. El fabricant de vehicles elèctrics de luxe va obtenir un benefici net de 12.556 milions de dòlars (uns 11.503,7 milions d'euros) el 2022, el que suposa haver guanyat un 167,7% més que les que el 2021, segons va informar l'empresa aquest dimecres. Quant a l'últim trimestre de l'any, els beneficis nets de Tesla van ascendir a 3.687 milions de dòlars, un 58,8% més que en el mateix període de 2021.
La companyia del multimilionari Elon Musk va aconseguir una facturació l'any passat de 81.492 milions de dòlars, el que suposa haver incrementat les seves vendes en un 51,4%. D'aquesta manera, la companyia nord-americana va produir en el conjunt de l'any 1.369.611 vehicles, un augment del 47% respecte a l'any anterior.
Un increment gràcies en gran part al comportament del negoci en l'últim trimestre de 2022, període en què Tesla va fabricar 439.701 automòbils, un 44% més que en el mateix període de 2021. Per models, la companyia d'Elon Musk va fabricar 71.177 unitats de Model X i Model S i 1.298.434 de Model 3 i Model Y. A més, l'any passat Tesla va lliurar 1.313.851 vehicles, un 40% més que el 2021.
Inversió de 3.600 milions en la planta de Nevada
En cada trimestre de 2022, Tesla va augmentar la producció de vehicles en totes les seves plantes i la línia de muntatge de Model Y en planta texana d'Austin (EUA) va fabricar 3.000 unitats a la setmana a finals de l'any. La planta de Berlín (Alemanya) també va assolir la mateixa xifra de producció de 3.000 vehicles setmanals a finals de 2022.
D'altra banda, el nombre de clients que havien adquirit la versió avançada del sistema Autopilot, denominada Full Self-Driving (FSD) i que només està disponible als EUA i el Canadà, va assolir els 400.000 el 2022. Tots ells tenen ara disponible la versió Beta de FSD, segons va afirmar la companyia. La companyia del magnat d'origen sud-africà també va revelar que manté els plans de producció de la coneguda camioneta "pickup" Cybertruck, per la qual cosa començarà a fabricar-la a finals d'aquest any en la seva planta de muntatge de Texas.
La companyia preveu a més invertir 3.600 milions de dòlars en la planta de muntatge que té en l'estat de Nevada, la qual cosa li permetrà afegir 3.000 llocs de treball i dues línies de producció: una per a bateries i una altra per al camió de transport Semi. L'1 de març, quan celebra el dia de l'inversor, Tesla oferirà detalls de la pròxima plataforma de vehicle que està desenvolupant.
Problemes a la Xina i descens dels marges
Però no totes les dades han estat positives. En aquest sentit, la companyia de vehicles elèctrics nord-americana va reconèixer que els problemes de producció i lliurament de vehicles es van centrar en les seves operacions a la Xina. És en el gegant asiàtic on té una planta de muntatge, a la localitat de Xangai, que s'ha vist afectada per les restriccions relacionades amb la covid-19.
Tanmateix, des de la direcció de Tesla esperen que la situació millori i han promès augmentar la producció el més ràpid possible i preveuen vendre un total d'1,8 milions de cotxes al llarg de 2023. En cas de complir aquestes xifres, suposaria un increment de 500.000 vehicles respecte a l'any anterior. Així mateix, la firma ha patit un fort descens en els marges bruts del seu negoci, registrant una frenada des del 28% al 26%.
Respecte als ingressos per vendes, Los ingressos per vendes, aquests també han quedat curts en comparació amb les estimacions dels analistes, que esperaven una xifra un 3,5% superior. Tesla també ha acusat la fortalesa que ha registrat el dòlar en els últims mesos fruit de la política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), que li han suposat un cost extra de 300 milions de dòlars a causa de les fluctuacions de la divisa.
Tesla busca recuperar l'impuls al mercat, després de les controvertides operacions de Musk
Els resultats poden ser un catalitzador perquè les accions de Tesla es puguin tornar a enlairar, després d'un any marcat per la pèrdua de valor derivada de les controvertides operacions de Musk. L'empresari ha venut en els últims mesos milions d'accions de la companyia que, en el conjunt de 2022, suposen haver-se desfet de 19.000 milions de dòlars en títols. L'última operació va tenir lloc el desembre, quan va vendre 3.600 milions en accions.
Algunes d'aquestes operacions han tingut lloc paral·lelament a la compra de Twitter per 44.000 milions de dòlars que va emprendre el propietari de Tesla l'octubre passat. Alguns experts de Wall Street asseguren que es tracta d'operacions per obtenir liquiditat i poder fer front al pagament per a l'adquisició de la xarxa social.
Una situació que ha provocat una forta caiguda del valor de les accions de l'empresa de vehicles elèctrics i que no ha deixat gaire contents els inversors. Malgrat això, les accions de Tesla protagonitzen un ral·li alcista del 17% des de començament d'any, impulsades per un optimisme més gran al mercat per la relaxació de la política monetària de la Reserva Federal de cara al present exercici.