La llei deixa molt clar que durant les teves vacances, així com en els dies festius o un cap acabada la jornada laboral, no estàs obligat a respondre a trucades o missatges del teu cap o col·legues de feina. Aquest dret inclou no contestar correus electrònics, trucades, whatsapps, videotrucades o qualsevol altre tipus de comunicació digital fora de l'horari de feina. Fins i tot pots mantenir apagats els dispositius digitals durant les vacances o una vegada acabada la jornada laboral.
Aquest dret està protegit per la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades i Garanties dels Drets Digitals. En un dels seus articles estableix el següent: "els treballadors tindran dret a la desconnexió digital a fi de garantir, fora del temps de treball legal o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així com de la seva intimitat personal i familiar."
A més, la Llei del Teletreball 10/2021 indica, en l'article 18, que les empreses han d'elaborar una política interna de desconnexió digital, consultar primer amb treballadors i responsables i formar la plantilla per sensibilitzar en aquest dret, que a més ha de ser recollit pels convenis col·lectius.
Possibilitat de denúncia
Si l'empresa persisteix a contactar a l'empleat durant les vacances, aquest pot denunciar aquesta actitud davant de la Inspecció de Treball o, fins i tot, pot portar el cas al jutjat. Segons informa TICNA, companyia que ofereix serveis especialitzats a empreses que busquen complir amb la Protecció de Dades i Drets Digitals, inclosa la desconnexió digital, el treballador pot impugnar-lo a través de dues vies: pot interposar una denúncia davant de la Inspecció de Treball, on les sancions podrien considerar-se greus o molt greus amb uns imports que van des dels 750 fins als 7.500 euros; o pot interposar una demanda davant dels tribunals reclamant una indemnització per danys i perjudicis. Les multes contemplades en la llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social són:
• Infracció greu en matèria de jornada laboral: multes d'entre 626 i 6.250 euros. Per exemple, per enviar emails anés de la jornada laboral.
• Infracció greu per incompliment de normativa de riscos laborals: multes de fins a 40.000 euros. S'aplicaria en els casos en els quals la vulneració del dret a la desconnexió digital comportés algun trastorn psicosocial, així com a la fatiga informàtica, visual o burnout.
• Falta molt greu per vulneració del dret a la intimitat i la consideració deguda a la dignitat dels treballadors: multes de fins a 187.515 euros. Per exemple, si l'empresa implementa de manera agressiva i intrusiva mecanismes de vigilància al treballador, segons precisa TICNA.
Fins i tot estant de vacances, el 67% dels treballadors reconeixen que no són capaços de desconnectar de la |feina, segons assenyala un estudi de Cigna Healthcare. En un anterior article, la directora de Recursos Humans d'aquesta empresa, Ana Sánchez de Miguel, va apuntar a ON ECONOMIA vuit consells per desconnectar del treball|feina més enllà del compliment de la llei.
• En cas d'unes vacances prolongades, és aconsellable informar els superiors i companys amb anticipació "sobre la durada de l'absència, com poden posar-se en contacte en cas d'emergència i qui serà la persona de contacte". Facilitar el traspàs de tasques és clau.
• Activar un missatge automàtic en el correu electrònic que aporti un contacte alternatiu, de manera que si algú escriu un correu de seguida sap que està de vacances o fora de torn.
• Finalitzar les tasques pendents abans de sortir o haver comunicat de forma adequada la impossibilitat de finalitzar-les. És una manera de prevenir que no t'escriguin més enllà de l'horari o en vacances per a preguntes incòmodes.
• En els casos en què sigui impossible desconnectar del tot, per exemple durant les vacances, es poden "establir horaris específics per revisar el correu electrònic i altres missatges", de manera que la resta del temps es pugui donar una desconnexió total.
• Guardar algun moment el dia per desconnectar totalment de la tecnologia.
• Una altra recomanació, vinculada a l'ús d'aparells electrònics, és arxivar grups de Whatsapp en finalitzar la jornada laboral o en vacances perquè no arribin notificacions. Els aparells electrònics d'empresa i els de vida personal haurien de ser diferents. Si s'utilitza un telèfon d'empresa, guardar-lo seria una solució per desconnectar.
• Establir una relació de confiança amb els responsables i companys de feina que permeti marcar els límits.
• Si la salut mental es veu afectada per la impossibilitat de desconnectar, recórrer a un sindicat o a un advocat per estudiar com prendre accions contra aquesta violació de la llei.