L'empresa tèxtil Nylstar presenta concurs de creditors. La firma de Blanes (Selva) ha informat que liquidarà el negoci, la qual cosa significarà l'acomiadament dels vuitanta treballadors que actualment té en plantilla. L'accionista de la companyia ho va comunicar aquest dimecres al comitè i el jutjat mercantil ja ha nomenat un administrador concursal per tirar endavant l'expedient d'extinció i posar a la venda la unitat productiva.
La notícia del tancament ha sorprès la plantilla després que, a començaments de gener, es retirés un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que contemplava 24 acomiadaments del negoci. Tanmateix, uns dies més tard, Nylstar va decidir retirar l'ERO sense "donar cap explicació", segons han apuntat els sindicats.
"L'anunci ens ha agafat a contrapeu"
El president del Comitè d'Empresa, Xavier Cherino, ha explicat a EFE que aquest nou anunci els ha agafat "a contrapeu" i que aquest dijous han parlat amb els sindicats i informat a la plantilla mentre s'estudien "accions a emprendre a partir de la setmana que ve". "Hem estat parlant del curiós de la situació. Fa un mes ens deien que, amb l'ERO, acomiadant 24 persones es podia salvar l'empresa i, fa menys de tres setmanes el retiren per buscar opcions de viabilitat, però de sobte anuncien que tanquen la factoria", ha destacat Cherino.
De fet, durant l'any passat, el 90% de la plantilla de la firma catalana va estar immersa en un ERO temporal. A aquesta situació, durant el mes de novembre es va afegir l'atur de la producció de fil (motivat també pel sobrecost que va suposar l'encariment de l'energia), valorat en 2,2 milions d'euros.
"Actiu històric del municipi"
Des de fa diversos mesos l'Ajuntament de Blanes està seguint molt de prop tota l'evolució de la problemàtica. En aquest sentit, fa una setmana durant la celebració del ple ordinari de gener, es va tractar aquesta qüestió i el consistori de la ciutat es va comprometre amb el Comitè d'Empresa a mantenir aquest posicionament actiu.
L'alcalde del municipi, en nom de tot el plenari, va reiterar el compromís i va recordar que "no es pot deixar perdre un actiu històric tan important i vinculat a la història del municipi".
Empresa centenària
Fundada el 1923 per les famílies Gillet i Vilà, la fàbrica era coneguda com a "nylon". La companyia va ser adquirida pel grup inversor Praedim el 2009 i quatre anys més tard va fer un canvi de rumb i va recuperar el control de la marca Meryl. Aquell any, Nylstar va tancar amb una xifra de negoci de 65 milions d'euros. El 2015 la marca comptava amb una plantilla de 280 treballadors i filials a Nova York i Hong Kong.
Durant la pandèmia, l'empresa tèxtil va obrir una nova línia de negoci amb la venda de mascaretes sota la seva marca Meryl. La creació dels tapaboques, amb propietats antimicrobianes i reutilitzables, va sorgir de la necessitat de protegir la població del coronavirus, creant una economia sostenible i circular. Per contra, menys de tres anys més tard, la firma s'ha vist obligada a presentar concurs de creditors.