L'empresari Tomás Olivo, que és ja el sisè espanyol més ric segons la llista Forbes, té intenció d'augmentar l'actual paquet de participacions en Unicaja Banc, que és del 9,2%, fins a un 9,8 o un 9,9%, i demanar un representant en el consell d'administració de l'entitat andalusa, que és la cinquena d'Espanya. Una sol·licitud que es formalitzaria, previsiblement, en els primers mesos del pròxim any 2024.
El promotor comercial Tomás Olivo va elevar a l'octubre considerablement el seu volum de títols de Unicaja i es va convertir en el segon accionista més gran, en comprar participacions de l'inversor mexicà Ernesto Luis Tinajero i passar del 6,74 al 9,2%, el que va reforçar el dret que tenia prèviament a disposar d'un lloc al màxim òrgan de l'entitat, però fonts de l'entorn d'Olivo han expressat a EFE la seva intenció d'augmentar el seu pes en el capital del banc.
El promotor i gran accionista de General de Galeries Comercials (GGC) no té pressa en disposar d'aquest lloc de conseller d'Unicaja per a una persona de la seva confiança i respecta el compliment dels criteris de governança establerts pel Banc Central Europeu sobre les entitats, encara que vol contribuir que Unicaja superi la seva convulsa etapa passada i a definir noves línies de modernització.
Donarà temps a què es consolidin les referides recomanacions sobre governança i considera que serà més lògica la seva entrada en el consell quan s'apropi al 10% del capital; que s'entén fàcilment que li correspon aquesta plaça i que seria il·lògic no tenir-la, atesa la seva quota de participació.
Olivera, que va desenvolupar el seu imperi mercantil des de la Costa del Sol, és promotora i propietària de General de Galeries Comercials, un dels grups espanyols més importants del sector dels centres comercials i promotor de diversos complexos a Andalusia, Catalunya, les Illes Canàries i la Regió de Múrcia.
Respecte a altres accionistes rellevants d'Unicaja, com el fons sobirà noruec Norges Bank, que aquest mateix mes va reforçar la seva participació en l'entitat malaguenya en elevar-la del 5,40 al 7,47% i es va convertir en el quart amb més títols, altres fonts apunten EFE que, pel que sembla, no demanaria una butaca en el consell d'administració.
Norges Bank supera a la Fundació Caixa Astúries
Aquesta actitud de Norges Bank és la que preveuen malgrat que ja se situa -en volum d'accions- per sobre de la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis d'Astúries, que disposa d'un 6,67% de títols i d'un conseller en Unicaja Banco.
Aquestes mateixes fonts donen per fet moviments en l'accionariat d'Unicaja, encara que no en el que queda d'any, i creuen que caldrà veure què fan accionistes d'origen asturià com la Fundació Caixa d'Astúries o la família Masaveu.
Els canvis en el capital s'han succeït en els últims mesos després d'obrir-se la nova etapa en Unicaja en anunciar-se el cessament de Manuel Menéndez com a conseller delegat i el nomenament del seu substitut, Isidro Rubiales, designació que va comportar un altre canvi de pes al banc: la prevista pèrdua de funcions executives del president, Manuel Azuaga.
Tomás Olivo -amb un patrimoni de 3.500 milions d'euros- va aconseguir accions d'Unicaja venudes per Aivilo Spain, societat patrimonial a Espanya d'Ernesto Tinajero, que es va desprendre de la seva participació del 2,95% per 74,52 milions d'euros (78.443.075 accions ordinàries de l'entitat amb un preu de 0,95 euros per títol).
La Fundació Bancària Unicaja és l'accionista més gran d'Unicaja Banco amb un 30,24%; seguida ara d'Olivo, amb el 9,2%; Indumenta Pueri SL (la família propietària del grup tèxtil malagueny Mayoral), amb un 8,54%; Norges Bank, amb un 7,47%, i la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis d'Astúries, amb el 6,67%.
També és accionista significatiu (el que tingui més del 3%) la companyia d'assegurances Santalucía, que va assolir el passat 30 d'octubre un 5,17 % després de progressius increments (cinc dies abans tenia un 5 % i a l'agost un 3,36 %).
Unicaja té una vacant en el consell
El consell d'Unicaja té un lloc vacant, el que corresponia al fons Oceanwood Capital Management LLP, pendent de cobrir després de la renúncia del conseller dominical David Vaamonde per la disminució accionarial d'aquesta companyia a l'agost en vendre el 7,06% de la seva participació i quedar-se amb un 0,35%. Unicaja va acordar deixar-lo sense cobrir i mantenir temporalment aquest buit després d'iniciar el procés de selecció d'un nou conseller independent, plaça que el consell cobrirà per cooptació.
El consell d'Unicaja Banco està compost per sis consellers dominicals -que representen a la propietat- (quatre de Fundació Unicaja; un d'Indumenta Pueri, que és Rafael Domínguez, i un altre de la Fundació Caixa d'Astúries, Felipe Fernández); sis d'independents; un d'executiu -el conseller delegat Isidro Rubiales- i el president no executiu, Manuel Azuaga.
El conegut com a "bloc malagueny" d'Unicaja Banco va aconseguir reprendre el control del seu consell d'administració el passat 30 de març en una junta general en la qual la majoria d'accionistes, amb la Fundació Bancària Unicaja al capdavant, va votar en contra de la ratificació dels consellers independents Isidoro Unda i Maite Costa.
El bloc malagueny, representat per la Fundació Unicaja i accionistes com la família propietària de Majoral i Tomás Olivo, pròxims al president Azuaga, va imposar el seu criteri davant el bàndol asturià després d'una dura guerra interna arrossegada arran de la fusió en la qual Unicaja Banc va absorbir a Liberbank el 2021.