Els 12 cellers catalans agrupats sota la marca col·lectiva Corpinnat han tancat la verema de 2024 amb una sensació “agredolça”. Per quart any consecutiu, la climatologia ha passat factura als viticultors de Catalunya i la collita d’enguany, “tot i ser millor que la de 2023, ha estat difícil, duríssima”. Aquest és el balanç que ha presentat aquest dijous Ton Mata, propietari del celler Recadero i actual president de Corpinnat.

Mata ha destacat la trajectòria de Corpinnat, perquè cinc anys després que sortissin les primeres ampolles amb el paraigua d’aquesta marca, els caves dels dotze cellers Corpinnat tenen un “molt bon posicionament en el mercat”. “Si fóssim una DO, Corpinnat seria la quarta de Catalunya en volum de negoci amb una facturació de 26,4 milions el 2023, i la primera en valor mitjà per ampolla, amb un preu d'11,58 euros, amb una criança mínima de 18 mesos”, va destacar Mata. Això fa que Corpinnat estigui per davant de les DO Empordà, Montsant o Costers del Segre, i “només per darrere de la DO Catalunya, Penedès i Priorat”, va emfatitzar Mata. “Som una realitat consolidada”, va sentenciar durant la celebració de la Nit de la Verema 2024, al celler Sabaté i Coca, a Subirats (Barcelona).

Corpinnat es va fundar el 2017 pels cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló. En l'actualitat, l'associació està formada per 12 cellers que formen part de la marca col·lectiva Corpinnat. Es tracta dels sis cellers fundadors més Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut, Pardas i Bufadors. 

L’agrupació cavista valora que aquest posicionament s’ha aconseguit “mantenint els principals valors que garanteixen els escumosos Corpinnat: raïm 100% ecològic, verema 100% manual, 100% de la vinificació a la propietat i preus dignes i contractes de llarga durada amb els viticultors proveïdors”.

Els propietaris dels 12 cellers Corpinnat, durant la celebració de la Nit de la Verema 2024, al celler Sabaté i Coca
Els propietaris dels 12 cellers Corpinnat, durant la celebració de la Nit de la Verema 2024, al celler Sabaté i Coca

Preus 'dignes'

En aquest sentit, Mata va exposar que l’extrema sequera que pateix el Penedès -d’on són la pràctica totalitat dels cellers de Corpinnat- acumula ja quatre veremes d’extrema sequera i que ha provocat una escalada general de preus. Des del 2018 ha augmentat un 47% el preu mínim reglamentat que en la present campanya s’estableix en 0,88 euros per quilogram de raïm. El preu mitjà pagat per Corpinnat s’ha situat en 1,15 euros per quilogram. I el compromís es manté per a anys vinents: "el 2025 el nostre preu seguirà pujant; si seguim el ritme, en els 10 anys de tirar endavant aquesta iniciativa haurem doblat els 0,60 euros que pagàvem el 2018".

“Aquesta política de preus forma part de la nostra aposta pel territori, per crear valor; el compromís de la marca malgrat que els rendiments dels últims anys han estat tan baixos que hem patit molt com pagesos, però també com empresaris: portem cinc anys amb veremes dolentíssimes i rendiments molt baixos”, va expressar Mata. Una aposta que "passa desapercebuda per a les administracions catalanes". "Som invisibles", va arribar a dir Xavier Nadal, propietari de Cava Nadal. 

Més hectàrees però menys collita

En la verema d’enguany, els 12 cellers Corpinnat han passat de collir 5,9 milions de quilos de raïm a 4,6 milions, tot i incrementar en 16 el nombre d’hectàrees collides. Actualment, els cellers Corpinnat conreen el 40% de la producció, uns 1,8 milions de quilograms, i l'altre 60% el compren a pagesos de la zona, amb contracte de llarga durada -principalment, de tres anys-. Aquestes dades demostren els efectes de la sequera, ja que en la verema de 2023 la proporció era de 50%-50%.

El rendiment ha estat insòlit, amb una mitjana de 3.666 kg/ha., un 40% menys del que consideraríem una collita desitjada, que situem entorn dels 6000 kg/ha. sense regadiu, va manifestar Marcel Sabaté, del celler Sabaté i Coca. “La poda de l’any passat ja va marcar molt aquesta tendència de baixa producció, però en positiu podem dir que la pròxima poda 2024/2025 serà més prometedora, ja que la planta ha pogut recuperar vegetació i fusta”, va aventurar de cara a 2025.

“La verema 2024 ve marcada per un canvi, un bri d’esperança amb l’arribada de pluges que no teníem des del 2020”, va dir Sabaté i la va qualificar de “curta en quilos i llarga en durada, concentració aromàtica interessant, acidesa raonablement bona i sobretot bona sanitat, per la qual cosa, augurem bones criances per a Corpinnat”, va concloure.

Sense subvencions

La "invisibilitat" a què es va referir el propietari de Cava Nadal repercuteix negativament en els cellers Corpinnat. "No existeix per a l’administració" perquè no és una DO, quan "la constitució de la marca col·lectiva és una figura que contempla i subscriu la Unió Europea". Amb aquestes paraules, el president de Corpinnat, Ton Mata, va fer al·lusió a l’absència d’ajuts i subvencions que rep l’associació, a la no convocatòria a la participació en les taules sectorials i a la inacció a la proposta de segmentar tots els cellers del territori català segons el model productiu per la integració vertical del sector. Mata va fer èmfasi en què Corpinnat espera molt més de l’administració donada la seva important aportació al valor del territori.