El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, viatja dimecres a la Xina per reunir-se amb els directius de Chery a la seu central de la companyia, a la regió de Wuhu. La cúpula de l’empresa B-Tech, que actualment controla en solitari el hub d’electromobilitat de la Zona Franca, en els antics terrenys de Nissan, també és aquesta setmana al país asiàtic, com va avançar ‘El Periódico’, tot i que fonts de la companyia eviten valorar a l’ACN si és per signar un acord final per a la inversió de la companyia xinesa a Catalunya. El viatge de Torrent a la Xina és el segon del conseller en aquesta legislatura per “reforçar la captació d’inversió estrangera productiva” a Catalunya.
De fet, a banda de Chery, Torrent també veurà altres companyies xineses del sector del vehicle elèctric. L’objectiu, segons ha indicat el departament d’Empresa i Treball en un comunicat, és “posicionar Catalunya com una de les regions més atractives d’Europa per establir-hi plantes productives”.
La xinesa Chery estudia fabricar fins a 50.000 cotxes de la marca Omoda a la fàbrica de la Zona Franca. Diverses fonts coincideixen a dir que l'esperança del projecte rau en l'acord que s'està treballant amb la marca xinesa i que les converses s'han intensificat en les últimes setmanes.
La Xina és el primer país productor d’automòbils del món, amb 27 milions de vehicles l’any 2022, molt per sobre dels Estats Units (10 milions), el Japó (7,8 milions)o l’Índia (5,5 milions). Segons el Govern, es tracta d’un país “estratègic”, i un dels inversors “més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l’àmbit de la manufactura”.
En el seu últim viatge a la Xina, el passat octubre, Torrent va anunciar que la multinacional xinesa Wanhua, una de les més grans del món de la indústria química, obrirà un centre d'innovació a Catalunya amb el suport d’ACCIÓ. Durant la missió, la delegació catalana també es va reunir amb l’empresa xinesa del sector tèxtil Shanghai Jingqingrong Garment, que obrirà a Catalunya la seva primera planta de producció a l’estranger.
Actualment hi ha més de 200 filials d’empreses xineses establertes a Catalunya.