El president de BBVA, Carlos Torres, afirma que el mercat considera "més valuosa" l'OPA que BBVA ha plantejat per Sabadell que el projecte de l'entitat catalana en solitari, tal com estan evolucionant les cotitzacions d'ambdues entitats des de l'anunci de l'operació a finals d'abril.

En una entrevista per a Bloomberg, recollida per Europa Press, Torres ha defensat que l'oferta que el seu banc va realitzar per Sabadell, tant la proposta al consell d'administració com l'OPA als accionistes, sempre ha estat "extremadament amigable", si bé ha reconegut que pot considerar "no sol·licitada".

"És una oferta no sol·licitada, però no hi ha hostilitat en realitzar aquesta aproximació", ha ressaltat abans d'explicar que, després del rebuig del consell de Sabadell a la proposta de fusió, la intenció de BBVA amb l'OPA era llançar la mateixa oferta als accionistes.

"Hem escoltat el consell de Sabadell, però encara no hem escoltat els propietaris. Veient la pantalla de Bloomberg, el mercat creu que l'oferta que BBVA va presentar és més valuosa que la de Sabadell. En aquest sentit, el mercat no està d'acord amb el consell d'administració. Creiem que és molt probable que els accionistes donin les seves accions [de Sabadell] quan arribi el moment, una vegada s'obtinguin les aprovacions regulatòries.", ha indicat en concret.

A més, ha assenyalat també que el "temps" pot fer que la situació de l'OPA "sigui diferent", ja que poden succeir coses en el cicle econòmic que facin que el que sembla atractiu "sigui menys o més atractiu", mentre ha criticat el compromís de Sabadell de repartir 2.400 milions d'euros entre els seus accionistes el 2024 i 2025 si es manté com a entitat en solitari.

Sobre això, ha assegurat que es tracta d'una promesa que "exagera" la capacitat de Sabadell de generar excedent de capital a llarg termini.

A més, ha informat que BBVA ha tingut un "gran nombre de reunions" amb la seva base de capital i que el 'feedback' que ha rebut el banc "no ha pogut ser millor", incloent entre aquells accionistes que la seva entitat comparteix amb Banc Sabadell.

També ha recordat que la major part de l'estalvi de costos que es preveu generi aquesta operació, d'uns 850 milions d'euros, procediran de tecnologia i despeses generals i, en menor mesura, d'ajustament de personal. A més, ha assenyalat que, en cas de no produir-se la fusió després de l'OPA, l'operació continuaria generant sinergies entre les dues entitats.

Així mateix, ha assenyalat que la intenció de BBVA no és millorar l'oferta que ha presentat als accionistes de Sabadell i ha assegurat que, si els accionistes de l'entitat no accepten l'operació, el seu banc seguiria amb la "tendència positiva" que està registrant en els últims trimestres, mentre hi ha

Sobre el resultat de l'anàlisi de Competència a Espanya, Torres ha ressaltat que el supervisor té una metodologia "molt clara" i que ha estat utilitzada en les últimes fusions bancàries, com són les de CaixaBank i Bankia, i Unicaja i Liberbank.

Tenint en compte els resultats i que "algunes són fins i tot de més mida" que la plantejada per BBVA i Sabadell, Torres confia en el resultat que doni la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC). "Després serà el moment perquè els accionistes de Sabadell prenguin la seva decisió de si volen acudir o no a l'opa. Creiem que canviaran les seves accions per l'atractiu de l'operació", ha afegit.

Hipoteques a Itàlia

El president de BBVA ha afirmat també que la seva entitat començarà "aviat" a oferir hipoteques a Itàlia, on opera a través del model de banca digital, segons ha assenyalat en una entrevista concedida a Bloomberg i recollida per Europa Press.

Ja en anteriors mesos el banc havia informat de la seva intenció de llançar nous productes a Itàlia, on ja ofereix compte corrent, targeta de dèbit, dipòsit remunerat, fons d'inversió, crèdit al consum i assegurances, aquest últim producte en col·laboració amb Allianz.

D'aquesta forma, BBVA completaria l'oferta de productes tradicionals per a banca minorista a Itàlia, on opera des de 2021 i on ja té 500.000 clients. De fet, l'objectiu per a 2024 és excedir els 600.000, la qual cosa millora en dos anys el pla inicial marcat per l'entitat a la seva arribada al país.

Torres també s'ha referit al projecte de portar aquesta banca digital a Alemanya, on BBVA desembarcarà previsiblement el 2025. Ha explicat que el model desenvolupat a Itàlia es pot fer extensible a altres països on no opera amb un cost marginal reduït i de manera ràpida.