El BBVA vol guanyar dimensió i convertir-se en un gegant europeu. I la fusió amb el Sabadell que arribaria després de l'opa el convertiria en una de les entitats financeres més grans a Europa, amb actius totals per sobre del bilió d'euros i més de 100 milions de clients a tot el món. Però a més, el col·locaria com un dels bancs més grans de l'eurozona per capitalització borsària. I aquest és l'objectiu que persegueix el banc basc, segons revelava aquest dilluns el seu president, Carlos Torres, durant la seva participació en els Cursos d'Estiu de la UIMP, que se celebren a Santander.

"Si mirem el rànquing dels vint bancs més grans del món, hi ha els dels Estats Units, la Xina o el Canadà, però no n'hi ha d'europeus. De fet, el primer banc d'Europa que apareix és UBS, al lloc 20 i és suís, no forma part de la zona euro", comentava Torres en presència del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que s'ha mostrat, de nou, contrari a aquesta operació per l'elevat nivell de concentració bancària que hi ha ja a Espanya.

Torres deixava clar en aquest fòrum que el BBVA vol guanyar escala per ser més competitius a Europa. Assegurava que no és cosa només del banc, també ho recomanen els supervisors. I explicava també que els costos fixos estan guanyant molta importància en les entitats i han de reduir-se, cosa que el BBVA podria aconseguir amb l'opa al Sabadell.

"El sector financer ha canviat molt en l'última dècada, els clients es relacionen més pels canals digitals i això ha fet que tinguem més despesa fixa en tecnologia. I després, amb el que ve d'intel·ligència artificial, el maneig de dades... fa que els costos fixos siguin més grans i necessitem bancs més grans per competir també amb les tecnològiques", indicava Torres.

Més enllà d'Europa, el president del BBVA assenyalava també que l'operació amb el Sabadell "és una aposta clara per Espanya, per les pimes i pels territoris on el Sabadell té més presència". Territoris que no són aliens al banc, com Catalunya, on són el banc amb més presència física després d'integrar CatalunyaCaixa i Unnim. Així mateix, recordava que són referents a la regió de València i Astúries. "El que volem és potenciar el que tenim, la fusió no és incompatible amb la cohesió territorial".

El BBVA diu que l'opa és una "aposta" per les pimes

El president del BBVA també ha aprofitat aquesta trobada per posar de relleu el negoci de pimes del Sabadell, ja que una de les grans fortaleses del banc català és el negoci de petites i mitjanes empreses. I ha expressat que l'opa del BBVA sobre el Sabadell "és una clara aposta per les pimes".

"La importància de les pimes és una de les raons de l'oferta que vam presentar fa poc més d'un mes als accionistes del Banc Sabadell", entitat que compta amb un especial posicionament en aquest segment. "L'operació és una clara aposta per les pimes, que reforçarà encara més el nostre compromís amb aquest tipus d'empreses".

Carlos Torres anunciava que el BBVA "vol construir sobre l'excel·lent treball dut a terme pel Sabadell. Per això, després de la integració, tenen el ferm compromís de mantenir el model de gestió de riscos en pimes que té el Sabadell". De fet, tret de situació de deteriorament financer, mantindran durant almenys 12 mesos les línies de circulant de totes les petites i mitjanes empreses.