El president del BBVA confia que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) doni el vistiplau a l'opa llançada sobre el Sabadell, després de tots els compromisos presentats. Carlos Torres assegura que ha interactuat amb totes les autoritats, inclòs el govern espanyol, per escoltar les preocupacions que hi ha sobre l'operació i presentar-ne uns remeïs que li permetin seguir endavant amb l'adquisició. Però adverteix, són els accionistes del banc català els que han de decidir sobre l'opa i espera que -després de gairebé onze mesos en espera d'autoritzacions- això passi "com més aviat millor".
Així ho ha manifestat aquest dimarts durant la seva participació en les jornades de 'Wake Up, Spain.' "Hem seguit un procés d'interacció amb les autoritats, hem escoltat i comprenem les preocupacions que s'han traslladat des de la CNMC i el Govern. Hem estat sensible a totes les preocupacions i per això hem assumit uns compromisos sense precedents i en camps molt rellevants, com la presència en territoris, o les condicions comercials", indicava Torres.
Entre aquests compromisos, revelava, està el de mantenir els nivells de nou crèdit en zones on hi ha menys competidors, on hi hagi menys de quatre bancs. "I esperem que la CNMC autoritzi l'operació en línia amb els compromisos assumits", agregava. En general, s'espera que Competència es pronunciï de manera imminent, abans de Setmana Santa.
Però en ser preguntat sobre si espera una intervenció posterior del govern espanyol, el president del BBVA responia de manera contundent. "Esperem que com més aviat millor decideixin els accionistes del Sabadell". Torres enviava així un missatge clar al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que en innombrables ocasions ha explicat que revisarà les condicions que imposi la CNMC al BBVA per després, aprovar-les o endurir-les. Per la qual cosa l'opa encara pot allargar-se diversos mesos més i està ja a punt de complir 11 mesos.
Torres reconeix que ara no té "excessiu contacte" amb Josep Oliu
D'altra banda, Torres parlava de com és la seva relació actual amb el president del Sabadell, Josep Oliu. "Ara no tenim excessiu contacte ateses les circumstàncies", reconeixia el president del BBVA, que l'abril de l'any passat li va plantejar una operació amistosa, però en ser rebutjada pel consell del banc català, es va decantar per una opa hostil.
En qualsevol cas, el número u del BBVA indicava que quan es veu amb Oliu se saluden "afectivament" i recordava que va ser el consell del Sabadell el que va rebutjar la proposta de fusió, que ara està en mans dels accionistes. "L'operació és una proposta als accionistes de Banc Sabadell per unir-se a un projecte millor i no hi ha cap mala sensació per la nostra part", assenyalava.
"Europa necessita bancs grans per mobilitzar els recursos que es necessiten. I el que aplica a Europa, aplica el nostre país i tots els territoris on tenim presència com Catalunya o el País Valenciá. És una operació molt atractiva per al conjunt de la societat europea en aquest moment, en aquesta cruïlla i en un moment tan fragmentat", concloïa.