Els Teamsters, com s’anomenen els afiliats de l’International Brotherhood of Teamsters, el sindicat de transportistes dels Estats Units, van iniciar dijous passat una vaga en set magatzems d’Amazon, en els quals uns 9.000 treballadors van abandonar temporalment els seus llocs en plena campanya d’enviaments nadalencs. Els analistes polítics i econòmics nord-americans estan seguint molt de prop aquesta protesta laboral per veure la posició que adopta Donald Trump: per una banda, és amic del líder dels Teamsters, Sean O. Brian, que fins i tot va exercir d’orador en la Convenció Nacional Republicana del juliol passat, de manera que va trencar amb els demòcrates. I per altra banda, recentment va rebre en la seva residència de Florida al president d’Amazon, Jeff Bezos, que es va alinear amb els demòcrates abans de les eleccions, però que acaba de donar un milió de dòlars per a la cerimònia d’investidura de Trump.

Els analistes estan a l’espera que Trump prengui partit ja sigui a favor del sindicalista (Sean O. Brian) o del magnat (Jeff Bezos). I no ho tenen clar. En l’últim any, Trump s’ha aproximat als sindicats a recerca del vot dels treballadors. Col·locarà com a secretària de Treball Lori Chavez-DeRemer, una congressista republicana d’origen hispà que és una declarada defensora de l’activitat sindical, I fa pocs dies, Trump va donar suport als estibadors nord-americans en la seva lluita contra l’automatització dels ports.

En aquest flirteig amb els sindicats, O.Brian ha jugat un paper clau. Per primera vagada en la història, un líder dels Teamters (transportistes) va parlar en una convenció republicana quan aquest sindicat, per tradició, sempre havia donat suport als demòcrates. Una enquesta interna va apuntar que el 60% dels transportistes donava suport a Trump, segons va informar Washington Post, un mitjà que propietat de Bezos que, en les últimes eleccions, no va mostrar predilecció per cap candidat.

Sean O. Brian (Medford, Massachusetts – 1972) té fama de dur. Fill, nét i besnét de camioner, ha protagonitzat enfrontaments pujats de to, amb amenaces incloses, amb polítics i altres sindicalistes. En el passat, se les va tenir amb James Hoffa Jr., expresident dels Teamsters, fill de l’històric Jimmy Hoffa, líder sindical famós pels seus presumptes vincles amb el crim organitzat i per la seva misteriosa desaparició el 1975.

La vaga dels transportistes d’Amazon va més enllà d’un conflicte laboral. “Si el seu paquet arriba tard aquestes vacances, pot culpar la insaciable cobdícia d’Amazon”, va afirmar O. Brian en un comunicat. Per la seva banda, Amazon va informar que aquests transportistes, que representen menys de l’1% de la força laboral, no són empleats de la companyia perquè estan contractats per una empresa externa.

Per la seva banda Jeff Bezos també ha iniciat una aproximació al futur president dels Estats Units tot i que, abans de les eleccions, el va qualificar com el principal perill per a la democràcia. De la mateixa manera que van fer altres magnats tecnològics –Bill Gates (Microsoft), Tim Cook (Apple), Mark Zuckerberg (Meta) o Sundar Pichai (Google)–, van apostar en els seu moment per la demòcrata Kamala Harris i després els ha tocat anar al darrere de Trump per congraciar-se amb ell. Sobre les Big Tech hi ha l’amenaça de la regulació més gran a la qual s’han enfrontat mai.

Bezos es va reunir amb Trump a la seva residència de Mar-a-Lago. No només li va donar un milió de dòlars per la investidura sinó que ha lloat els seus plans per reduir les regulacions. Potser per precaució, Bezos va frenar abans de les eleccions una declaració de suport del Washinton Post per Kamala Harris. Aquest gest pot facilitar les seves relacions amb Trump.