Multa milionària a Glovo. La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha sancionat la companyia barcelonina amb un total de 57 milions d'euros. L'esmentada multa se suma a les que el Ministeri de Treball ja ha imposat a la plataforma digital, que acumula un total de 205,3 milions d'euros.
En aquest últim cas, es tracta d'actuacions dutes a terme per la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) a Glovo Madrid, i responen a dues irregularitats. D'una banda, 7.022 faltes d'alta de treballadors a la Seguretat Social (falsos autònoms) per una quantitat de 32,9 milions d'euros, als quals se sumen a l'acta de liquidació, que respon a la falta de cotització d'aquests treballadors al règim general de la Seguretat Social i que ascendeix a 19 milions d'euros. D'altra banda, s'ha sancionat la firma catalana amb 5,2 milions per treball irregular de persones estrangeres sense el corresponent permís de treball, una mesura que afecta 813 persones.
En total, Glovo España acumula 205,3 milions en multes (actes d'infracció i actes de liquidació), que afecten 37.348 treballadors. La suma total per actes d'infraccions s'eleva als 125,3 milions i per actes de liquidació puja a 80 milions d'euros.
Multa milionària a Barcelona i València
A finals de setembre, Inspecció de Treball va imposar una altra multa a Glovo de gairebé 79 milions d'euros per "vulnerar els drets dels seus treballadors". En aquella ocasió, es va regularitzar la situació de 10.600 empleats de l'empresa catalana fundada el 2014 per Oscar Pierre. "Som davant d'una autèntica actuació de falsos autònoms, i el pes de la llei caurà sobre aquesta empresa, com ja ha caigut amb la Inspecció", va advertir Yolanda Díaz, ministra de Treball i Economia Social. En aquell moment, la Inspecció va procedir a regularitzar la situació de 8.331 treballadors de Glovo a Barcelona i 2.283 treballadors a València que l'empresa de repartiment de menjar es va negar a posar en nòmina.
Llei rider
La llei rider obliga les plataformes digitals de repartiment a contractar com a assalariats els seus repartidors. Aquesta llei es va publicar el 12 de maig de 2021 al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i donava un termini de tres mesos a les empreses per adaptar-se a la normativa, amb la qual cosa va entrar en vigor el 12 d'agost de 2021.
La llei reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre de 2020, en què establia que els repartidors són treballadors per compte d'altri i no autònoms. No obstant això, Glovo va assegurar que la multa de la Inspecció de Treball, de gairebé 79 milions d'euros, no estava relacionada amb la denominada llei rider, ja que el període inspeccionat es referia de 2018 fins a l'11 d'agost de 2021.
"La llei rider, que va entrar en vigor el 2021, no té res a veure amb el període sancionat", van assegurar fonts de la companyia a Europa Press, que van indicar que l'import notificat incloïa no únicament les propostes de quotes a la Seguretat Social, sinó també una proposta de sanció per cada repartidor. Així mateix, van ressaltar que durant el període d'inspecció, Glovo va demanar ampliar i aportar les seves proves, reflexions i valoracions, així com diferent documentació, cosa que va ser rebutjada per la Inspecció de Treball i posposada al moment en què l'acta va ser presentada. "Es tracta d'una resolució unilateral, que implica una proposta de la Inspecció, davant la qual l'empresa ha de presentar les seves al·legacions, i, després de la tramitació d'un procediment d'ofici en l'àmbit de la justícia, s'analitzaran les mateixes per, si escau, proposar una acta de liquidació i/o d'infracció", va defensar Glovo.
Venda de Glovo
El 2021, L'empresa de repartiment a domicili Glovo va perdre 474,8 milions, quintuplicant així els números vermells amb què havia tancat l'any anterior, si bé va registrar una facturació rècord que es va elevar fins als 590,9 milions, un 64,2% més. Segons l'informe anual publicat per l'alemanya Delivery Hero, màxima accionista de Glovo, els actius nets de l'empresa, amb seu a Barcelona, es van situar en els 685 milions. Els deutes contrets per Glovo van ascendir fins als 531,5 milions d'euros: 223 a curt termini i 305 a llarg.
Delivery Hero, inversora de Glovo des de 2018, va aconseguir el control del 94% de la companyia barcelonina en una operació anunciada el 31 de desembre de 2021 i formalitzada el juliol de l'any passat després d'aconseguir l'aval de les autoritats reguladores. El procés de compra no va estar exempt d'obstacles: el valor de l'acció de Delivery Hero, en línia semblant a altres empreses del sector després del creixement aconseguit durant el pitjor de la pandèmia, va caure en més d'un 60% el 2022.