El Sabadell assegura que l'OPA del BBVA “no té sentit”. El seu conseller delegat, César González-Bueno, ha mostrat el seu rebuig en cada aparició pública des que al maig el banc d'origen basc llancés al mercat l'OPA, però aquest dilluns va fer un pas més i va explicar les tres raons per les quals l'entitat catalana creu que no tirarà endavant.

Ho va fer durant la seva intervenció en un fòrum empresarial, on va indicar que “perquè triomfi” es necessiten tres coses. El primer és un bon preu, el segon és que el seu caràcter no sigui hostil i el tercer, que no generi problemes de competència. I segons la seva opinió, tot falla.

Cal que hi hagi preu, i no n'hi ha”, començava explicant el CEO del Sabadell, que des del principi ha assenyalat que l'oferta “infravalora” el banc. González-Bueno defensava llavors que la capacitat de generar beneficis del Sabadell, juntament amb dividends, farà que els accionistes treguin més partit del banc en solitari que fusionat.

Per justificar-ho, comentava que el Sabadell no té “ni un sol analista” que ara mateix recomani vendre l'acció. D'altra banda, indicava que la prima que ofereix el BBVA és ara mateix de “només” el 3%. I encara que el banc digui que la prima és del 30% respecte als tres mesos abans de llançar l'OPA, aquesta referència temporal no li val. Ja que la prima seria també “del 600%” respecte a finals del 2020, quan el Sabadell sí que volia una fusió amb el BBVA, i van haver de cancel·lar-la.

Amb tot, el CEO defensava que l'acció del BBVA cau un 10% des que van anunciar l'operació, i això és perquè “a la gent li agraden les fusions en què hi ha reduccions de costos”. I com que aquest no és el cas, “és evident que al mercat no li agrada l'operació”. El Sabadell, al contrari, ha pujat “molt” en borsa, “en línia amb els bancs del nostre entorn”.

"És evident que al mercat no li agrada l'operació"

En segon lloc, el CEO del Sabadell indicava que l'èxit d'una operació d'aquest tipus sol donar-se quan “és amistosa”. I l'OPA del BBVA és hostil. Ja que el banc va intentar primer negociar una fusió, però en rebutjar-la el consell del Sabadell va decidir continuar endavant i plantejar-los-la llavors als seus accionistes, que són els qui tenen l'última paraula i han de votar. De fet, està condicionada al fet que almenys hi voti a favor el 50,01%.

Encara que la raó de més pes, i amb la qual més convençut està el Sabadell que l'OPA no tirarà endavant, és pels problemes de competència que podrien sorgir si el BBVA l'acaba absorbint. El banc que presideix Carlos Torres ha fet comptes i defensa que tan sols un 1,5% de les pimes a Espanya treballen de manera exclusiva amb el BBVA i el Sabadell, de manera que si en desapareix un, l'afectació seria mínima.

Però el Sabadell assegura que aquesta xifra no és correcta. “Han utilitzat una base de dades limitada, d'unes 160.000 empreses, quan són entre 2 o 3 milions de clients”, subratllava aquest dilluns el CEO del banc, el qual afegia que aquest 1,5% són les pimes que treballen només amb BBVA i Sabadell, però la majoria d'empreses ho fan amb quatre i aquí no s'inclouen.

I segons el seu parer, aquesta manera de presentar els números, “com és lògic”, complica les coses a la CNMC. Perquè el Sabadell defensa que són més del 40% les pimes que es veurien afectades si ells desapareixen.

Amb tot, el banc insistia que l'operació “és complexa” perquè el grau de concentració ja és molt elevat. I ho serà més si s'aprova l'OPA, ja que una de cada dues pimes a Espanya és clienta del Sabadell. “No tenim un 50% de quota, és que les pimes utilitzen quatre bancs. El món de les pimes és diferent dels particulars, necessiten proximitat física. I és aquí on tenim un solapament enorme. Per tant, crec que l'operació no va bé”, concloïa.