Comença el compte enrere. El BBVA té tres setmanes des d'aquest dijous per acabar de convèncer els seus accionistes que donin suport a l'ampliació de capital amb què pretenen comprar el Sabadell. Sigui a través del vot físic, electrònic o delegant el vot al consell d'administració de cara a la junta extraordinària convocada per al divendres 5 de juliol.

El mateix banc ha explicat als seus inversors que els vots delegats i els vots electrònics s'han de rebre amb una antelació superior a 24 hores respecte a la data de la celebració de la junta en primera convocatòria (encara que se celebra en segona convocatòria). De manera que els accionistes que vulguin votar anticipadament ho hauran de fer, com a molt tard, el dimecres 3 de juliol.

El BBVA ha entrat oficialment en campanya i està provant de seduir els seus petits i grans inversors per tots els canals possibles. En el cas dels minoritaris, amb trucades, cartes i vídeos. I en el cas dels grans, a través de reunions i trobades. El banc basc té actualment 726.100 accionistes, segons els comptes presentats al mercat a tancament del primer trimestre d'aquest 2024.

El 80% d'ells són minoristes, però posseeixen menys de 5.000 accions. Per la seva banda, els grans inversors, els que tenen de 500.001 accions endavant, amb prou feines suposen el 0,04% del total. Tanmateix, són aquests últims els que tenen un nombre més gran d'accions. De les 5.837.940.380 accions que el BBVA tenia en circulació a tancament de març, el 64,5% estava en mans d'aquests grans inversors. Un altre 19% el posseeixen accionistes que tenen entre 10.000 i 500.000 accions. I el 16,6% restant compta a tot estirar amb 500 o 1.000 accions.

Durant la setmana passada, el BBVA va centrar la campanya per seduir els petits inversors. El personal de la xarxa d'oficines ha estat trucant a cada titular d'accions per informar-los del motiu de la junta del dia 5 i la possibilitat de delegar el vot. Segons fonts financeres, es tracta d'un procés habitual que se sol repetir abans de cada junta ordinària o extraordinària. Encara que el banc que presideix Carlos Torres ha anat més enllà aquest cap.

Així, aquesta mateixa setmana ha enviat una carta als accionistes acompanyada d'un vídeo on explica els motius que han portat el banc a voler comprar el Sabadell i anima els inversors a donar suport a l'ampliació de capital. "L'operació té per objectiu unir ambdues entitats, per construir un banc més fort i rendible, i un referent al mercat per volum d'actius, crèdits i dipòsits", explica el banc en la missiva.

L'entitat recorda que han proposat als accionistes del Sabadell el canvi d'una nova acció del BBVA per cada 4,83 accions del banc català. I que l'ampliació de capital es durà a terme amb l'emissió de noves accions ordinàries del BBVA sense que hi hagi cap dret de subscripció preferent ni desemborsament per la seva part. "Aquesta operació generarà valor per a tots vostès, els accionistes del BBVA, gràcies a la creació d'un banc més fort i competitiu... Com a accionista, la seva implicació en la presa de decisions del banc és fonamental, per la qual cosa m'agradaria animar-lo a participar en aquesta Junta", diu també la carta que firma el mateix president, Carlos Torres.

Torres, qui també envia un vídeo als accionistes explicant el mateix que a la carta, ha estat de gira en els últims dies i s'ha vist amb grans inversors. En general, l'alta cúpula del BBVA ha estat de road show a Londres i Nova York per defensar les bondats de l'operació. El conseller delegat, Onur Genc, fins i tot va acudir la setmana passada a la conferència europea que Goldman Sachs organitza cada any i que aquest 2024 s'ha celebrat a Madrid. Es tracta de la primera vegada que el CEO del BBVA acudeix a aquesta cita.

Precisament, Goldman Sachs ha estat un dels assessors financers del Sabadell (juntament amb Morgan Stanley) i ambdós li van recomanar rebutjar l'oferta de fusió del BBVA. El banc americà no està gaire a favor d'aquesta operació, com tampoc no ho va estar el 2020, quan també va assessorar el banc que presideix Josep Oliu en la fusió que es va estudiar llavors, que no va tirar endavant.

Després d'aquesta trobada, a la qual van acudir fons i bancs d'inversió de tot el món, el CEO del BBVA va mantenir reunions amb diferents inversors. Unes reunions a les quals Genç va acudir juntament amb Luisa Gómez Bravo, la directora financera del BBVA. Les trobades, a més, van continuar l'endemà, encara que en aquesta ocasió va ser l'equip de Relacions amb Inversors (ANAR) els que se'n van encarregar.

El BBVA, a més, té previst intensificar els contactes amb els grans fons d'inversió abans de la junta del dia 5, segons avança Vozpopuli. El banc aprofitarà tots els recursos possibles per aconseguir que l'opa tiri endavant.