El gegant tecnològic Dell ultima un ajustament de plantilla. La multinacional dirigida per Michael S. Dell suprimirà 6.650 llocs de treball, aproximadament el 5% de la plantilla. Segons informa l'agència Bloomberg, el negoci està experimentant condicions de mercat que "continuen erosionant-se amb un futur incert" i, per aquesta raó, ha decidit retallar força laboral.
La demanda de la multinacional es va desplomar un 37% durant el quart trimestre del 2022 i des del sector apunten que al voltant del 55% dels ingressos de l'empresa procedeixen del PC. Per fer front a les pèrdues, la companyia va decidir reduir costos com paralitzar contractacions o limitar els viatges dels empleats, però no ha estat suficient i s'han vist obligats a retallar plantilla. Les vendes de Dell van caure un 6% fins a l'octubre de l'any passat i els pronòstics per a aquest trimestre no són bons. "Hem navegat per recessions econòmiques anteriorment i hem sortit més forts", va escriure Clarke en un comunicat i va afegir que "estarem a punt per quan el mercat es recuperi".
Acomiadaments massius
Amb aquest ajustament de plantilla, Dell se suma a l'onada d'acomiadaments de les grans tecnològiques com a Meta, Google, Amazon, Spotify i Microsoft, entre altres. Els acomiadaments en les grans tecnològiques del món van vorejar els 70.000 el gener, un mes en què les retallades van superar els de novembre, quan es van anunciar 51.300 baixes laborals. Alphabet, matriu de Google, va anunciar la retallada de 12.000 llocs de treball, aproximadament al 6% de la plantilla. El conseller delegat de la companyia i de la seva matriu, Sundar Pichai, va argumentar que la retallada es durà a terme "per abordar el debilitament de les condicions econòmiques". L'executiu va explicar que en els últims dos anys la multinacional tecnològica havia emprès una política de contractacions "per igualar i alimentar" el creixement espectacular experimentat en aquell període. "Contractem per a una realitat econòmica diferent de la que enfrontem avui", va reconèixer.
El gegant tecnològic Microsoft també va notificar una retallada d'alguna cosa menys del 5% de la seva plantilla. En aquest sentit, la multinacional dirigida per Satya Nadella va indicar que duria a terme la reducció de personal durant els primers mesos de 2023. Més enllà de l'ajustament de plantilla, la multinacional va apuntar que "alinearem la nostra estructura de costos amb els nostres ingressos", va indicar Nadella, qui va subratllar que, si bé la companyia està eliminant alguns rols, continuarà contractant en àrees estratègiques "clau".
Wallbox, per la seva part, va informar que acomiadarà a prop del 15% de la seva plantilla, actualment de 1.400 persones, en el marc d'un programa de reducció de costos. L'empresa, amb seu a Barcelona i encarregada de fabricar carregadors per a vehicles elèctrics, va explicar la mesura a través d'un comunicat, on va apuntar que l'objectiu és "adequar l'estructura de costos a les previsions de vendes per a 2023".
"La revisió de la plantilla per a aquest any ha estat més difícil, donada la incertesa econòmica i la ràpida contractació que hem dut a terme durant els últims anys". Amb aquesta declaració justificava el director executiu d'Amazon, Andy Jassy, els acomiadaments aquest any de 18.000 treballadors a tot el món, 8.000 persones més de les quals va anunciar el novembre passat. El gegant del comerç electrònic va notificar la decisió a través d'un comunicat que concretava que ho faria saber als afectats a partir del 18 de gener i va detallar que les divisions més afectades serien les botigues -les Amazon Stores- i l'àrea de recursos humans.
Spotify, fora d'Amèrica
L'última a sumar-se va anar Spotify Technology SA, el gegant de reproducció musical que va decidir retallar a finals de gener el 6% de la seva plantilla, és a dir, prop de 600 treballadors d'un total de 9.800. "Com parteix d'aquest esforç, i per alinear els nostres costos, hem pres la decisió difícil però necessària de reduir el nostre nombre d'empleats. Durant les pròximes hores, tindran lloc converses individuals amb tots els treballadors afectats. I encara que crec que aquesta decisió és adequada per a Spotify, entenc que amb el nostre enfocament històric en el creixement, molts de vosaltres el veuran com un canvi en la nostra cultura", van argumentar des de la multinacional.
La història de Spotify trenca amb la majoria de les altres, situades en Silicon Valley, Califòrnia. Així doncs, aquesta va néixer a Europa, concretament a Suècia, amb l'objectiu de revolucionar el món de la reproducció de música i va ser creada com una solució a la pirateria electrònica. Els fundadors esperaven que la gent estigués disposada a pagar una petita quota mensual de 10 dòlars a canvi d'un streaming il·limitat, i va donar els seus fruits immensament.