El consorci publicoprivat Turisme de Barcelona va tancar el 2022 amb 2,76 milions de benefici, davant les pèrdues de dos milions d'euros registrades en l'exercici anterior, segons la memòria d'activitat aprovada aquest dijous pel seu consell general, el primer presidit per l'actual alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.

D'acord amb la memòria, l'any passat Turisme de Barcelona va aconseguir 40,35 milions d'euros en ingressos per la gestió ordinària, un 126% més en relació amb l'any anterior.

Al llarg del 2022 es va registrar una recuperació gradual del turisme a la capital catalana, una activitat fortament afectada per la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, durant l'any passat els ingressos procedents de l'activitat comercialitzadora i de negoci propi van augmentar un 32% interanual i la Memòria d'Activitat apunta a una recuperació del turisme postpandèmia, tot i que alguns mercats encara restaven tancats. 

Recuperació del turisme a Barcelona

Turisme de Barcelona ha subratllat que la recuperació no va arribar fins al mes de març, fet que va provocar, per exemple, que el Bus Turístic no comencés a operar fins a l'abril, cosa que no feia des del març del 2020. La pandèmia va portar aquest consorci, integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i la Fundació Barcelona Promoció, a aplicar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), total o parcial, a 39 treballadors del consorci publicoprivat, una mesura que va deixar de ser efectiva precisament a l'abril.

A la sessió d'aquest dijous, Jaume Collboni ha remarcat que el consorci s'ha de "reorientar cap al repte de gestionar degudament i conjuntament l'èxit del turisme a la ciutat". En aquest sentit, l'alcalde de la capital catalana ha defensat que cal apostar per "una visió compartida i una aliança entre els sectors públic i privat per articular conjuntament aquelles mesures que preservin l'èxit de l'activitat i en minimitzin l'impacte".

"Cal un nou model de ciutat"

El president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, ha afegit que "és evident que no es pot créixer en quantitat, però sí que cal avançar en qualitat i aspectes com la redistribució al territori". En aquest senti, Torres ha destacat que l'entitat és "un ens sanejat, tant des del punt de vista de tresoreria com des del punt de vista de recursos", per la qual cosa es poden plantejar reptes com la gestió del Pla de treball 2024. En una entrevista amb aquest mitjà, coincidint amb la celebració del 30 aniversari de la creació de Turisme de Barcelona, el president de l'entitat va explicar que a Barcelona "cal un nou model de ciutat que doni resposta a les inquietuds de la ciutadania, amb una millor gestió dels fluxos de visitants que passen per la capital catalana. Això vol dir, crear circuits alternatius identificant nous imaginaris que permetin esponjar les zones més massificades de la ciutat", va indicar. 

La sessió ha estat presidida per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president del comitè executiu del Consorci, Eduard Torres, i els vicepresidents Jordi Valls i Jordi Clos.