La fusió, a contrarellotge, dels bancs suïssos UBS i Credit Suisse el cap de setmana passat crearà un 'gegant' bancari de gairebé 123.000 empleats. Malgrat la magnitud de la xifra, els seus principals rivals a Europa li superen folgadament en plantilla, el Banc Santander per exemple compta amb 206.000 treballadors malgrat dur a terme tres Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) des que el 2017 rescatés el Banc Popular en una operació similar a la suïssa.
El britànic HSBC, el més gran del Vell Continent frega els 220.000 treballadors i els competidors francesos BNP Paribas o Credit Agricole, ocupen 190.000 i 147.000 persones respectivament. En la nova entitat, UBS aportarà uns 72.600 empleats a nivell mundial i Credit Suisse uns altres 50.000, però el banc comprador ja ha avançat que la plantilla es farà més petita quan s'integrin.
En totes les fusions solen buscar-se sinergies, el que porta a negociar ajustaments de personal per les duplicitats i també per retallar despeses. A Espanya, quan Bankia es va integrar a CaixaBank la plantilla es va reduir en un 15% després de la sortida de més de 6.500 treballadors. Però en el cas dels bancs suïssos, l'ajustament serà més gran, ja que la compra de Credit Suisse per part d'UBS s'ha produït per evitar la seva caiguda atesa la seva delicada situació financera.
Diumenge, UBS anunciava que pagava pel seu rival uns 3.000 milions d'euros, un preu molt per sota del seu valor de mercat, amb el que es tractava de transmetre confiança al mercat abans de les borses obrissin dilluns i evitar que es desencadenés una nova crisi bancària. Des d'aleshores, els treballadors d'un banc i l'altre afronten amb incertesa com es materialitza aquesta operació.
La cúpula de Credit Suisse ja ha advertit el personal que hi haurà retalls, ho ha fet mitjançant un comunicat intern on expliquen als treballadors que la fusió es tancarà previsiblement a finals de 2023 i fins aquell moment hauran de continuar operant amb normalitat, segons va avançar Financial Times. El banc suís ja tenia previst dur a terme 9.000 acomiadaments per millorar la seva situació financera. De fet, havia proveït 530 milions d'euros en els seus comptes de 2022 per pagar aquestes sortides, que a priori es materialitzarien entre 2023 i 2025 segons la seva memòria anual. Però UBS ja ha deixat veure que el nombre de sortides molt superior.
En el comunicat de premsa publicat després de tancar la fusió d'emergència, avançava que els estalvis de costos assoliran els 8.000 milions el 2027. Així, aquest dimarts l'Associació d'Empleats Bancaris de Suïssa defensava la necessitat de minimitzar la destrucció d'ocupació, trucava a les entitats a "congelar els acomiadaments fins a finals de 2023" i a apostar, sempre que sigui possible, per la jubilació anticipada i no per acomiadaments forçosos.
L'Associació també ha demanat que els empleats tinguin prioritat en l'operació atesa la injecció de diners públics que rebran, ja que la Confederació Suïssa atorgarà una garantia equivalent a més de 9.000 milions d'euros per reduir els riscos en què incorre l'UBS.
Santander va retallar el 80% de la plantilla del Popular
El cas més semblant a aquest rescat d'emergència que ha hagut d'efectuar l'USB per salvar Credit Suisse es va viure a Espanya el 2017, quan Santander va comprar el Banc Popular per un euro per evitar la seva caiguda. El banc que presideix Ana Botín ha realitzat des d'aleshores tres ERO, el primer d'ells es va activar el mateix any que el banc va integrar la plantilla del Popular i va afectar 1.100 treballadors. El segon es va produir el 2019 i va acabar amb 3.069 baixes, i el tercer es va anunciar el 2020 i va acabar amb la sortida d'uns altres 3.572 empleats.
En total, Santander ha reduït la seva plantilla a Espanya en més de 7.700 persones en tot just tres anys, la qual cosa correspon aproximadament al 80% de la plantilla que tenia el Popular. Si UBS seguís els passos i retallés plantilla en la mateixa proporció podria eliminar amb gairebé 13.000 llocs de treball a Suïssa, on es produeix més solapament perquè Credit Suisse compta amb 16.000 treballadors.
A Espanya, on l'entitat suïssa és present sota les filials de banca privada i banca d'inversió Credit Suisse Bank (Europe) i Credit Suisse AG, treballen més de 500 persones i de moment, es desconeix l'impacte que pot tenir en ells la recent fusió. El banc comprador, UBS, va vendre el seu negoci de banca privada al nostre país el mes passat de juliol a Singular Bank.
I en el marc d'aquesta operació va firmar un pacte de no competència que li impedeix operar a Espanya, segons explica Europa Press, que conforme a la valoració de la consultora financera Accuracy destaquen que el "raonable" seria que els USB venguessin aquest àrea de negoci, el que faria que Credit Suisse sortís per complet del país.