L'oferta del banc suís UBS pel seu veí en caiguda lliure Credit Suisse ja té xifra. De nou ha estat el Financial Times qui ha informat de l'oferta de 1.000 milions de dòlars (uns 932 milions d'euros) que ha presentat. Credit Suisse, segons informa l'agència de notícies econòmiques Bloomberg, ha rebutjat la primera oferta, mentre que, segons la mateixa agència, les autoritats suïsses estudien una nacionalització parcial o total de l'entitat bancària.
Les cúpules d'UBS i de Credit Suisse es reunien aquest cap de setmana per separat per abordar l'operació, després que el mateix Financial Times informés dissabte que BlackRock vol entrar en la licitació. El gestor de fons d'inversió nord-americana va desmentir oficialment aquesta informació al cap de poca estona, mentre que el banc suís ja ha presentat una oferta que podria precipitar els fets.
L'oferta seria equivalent a 0,25 cèntims de francs suïssos per acció, respecte al seu preu de tancament de divendres passat, que va ser d'1,86 francs i que ja reflectia una pèrdua de més d'un quart del seu valor respecte a una setmana abans. L'Associació d'Empleats Bancaris de Suïssa ha lamentat que totes aquestes negociacions s'estiguin realitzant en total secret. Cap instància pública, ni els bancs involucrats, no han volgut fer cap comentari públic sobre el futur de Credit Suisse. El banc ocupa més de 50.000 persones al món, dels quals 17.000 estan a Suïssa, una força laboral per la que es tem molt si el banc és venut i la seva estructura reduïda.
La venda, informa el rotatiu, podria anar acompanyada d'un canvi en la legislació del país perquè els accionistes no hagin de votar la venda. La intenció és tancar la compra aquesta nit perquè els mercats es despertin ja amb una notícia que podria tranquil·litzar-los després d'una setmana turbulenta. D'aquesta forma, s'intenta donar per tancada una crisi que aquesta setmana va arrossegar a gran part de les Borses europees, especialment dels bancs que cotitzen, i que es va iniciar amb la fallida de Silicon Valley Bank als Estats Units, encara que la de Credit Suisse no tingui una relació directa i tingui més relació amb la mala reputació del banc, que encadenava escàndols i operacions fallides.
La seu d'UBS està a pocs carrers de la de Credit Suisse a Zuric, però les trajectòries d'ambdós bancs són oposades en els últims temps. Mentre que UBS s'ha revaloritzat a prop d'un 120% en els últims anys, Credit Suisse s'ha desplomat un 70% durant el mateix període. Els beneficis de 7.600 milions del comprador són menys que les pèrdues de Credit Suisse, 7.900 milions d'euros, dels resultats de l'any passat. La capitalització d'UBS ara mateix en Borsa, de 56.600 milions, és més de set vegades més gran que la de Credit Suisse, que va tancar la setmana amb una valoració de 8.000 milions.
La fusió d'ambdós bancs suposaria la creació d'una de les institucions financeres sistèmiques més grans d'Europa, sumant els valors d'1,1 bilions de dòlars en el cas d'UBS i els 575.000 milions de Credit Suisse. Els reguladors suïssos i europeus, que d'entrada donen el vistiplau a l'operació, hauran d'estudiar si no acapararien una porció massa gran del mercat bancari suís.