El gegant de la banca suïssa, UBS, ha celebrat aquest dimecres la seva Junta General d'Accionista, que, ha passat a un primer pla, ja que tot ha girat entorn de la compra de Credit Suisse. El passat 19 de març s'oficialitzava l'adquisició del que, en aquell moment, era l'entitat bancària competència d'UBS per més de 3.000 milions d'euros. La integració de Credit Suisse es dona en un context marcat pels problemes financers de l'entitat helvètica liderada per Ulrich Körner, els quals els han portat a perdre el suport dels seus accionistes i a estar prop d'una fallida que, dit per Axel P. Lehmann, president de Credit Suisse, s'ha evitat per la compra d'UBS.
D'aquesta forma, el panorama bancari té davant de si la integració dels que són dels bancs amb més calat a l'escenari financer, que, de cara a Colm Kelleher, president d'UBS, és un "pas històric, però al qual mai no vam voler arribar". El màxim mandatari de companyia suïssa ha destacat en la Junta d'Accionistes el gran ventall d'oportunitats que se li obre a l'entitat resultant, però ha deixat clar que era una situació la que mai no havien imaginat arribar. I és que, encara que la compra de Credit Suisse ha sortit barata (tenint en compte els actius que posi i, sobretot, el renom del banc), aquesta es va donar de forma precipitada, amb la presència del Govern suís pel mig.
UBS valora les oportunitats que se li presenten després de la integració de Credit Suisse
Tal com va afirmar durant la jornada d'ahir el president de Credit Suisse, la integració, amb la qual el banc perd la seva independència després de 167 anys d'història, era l'única via per evitar la fallida. En aquestes, aquest dimecres, el líder d'UBS ha explicat que l'absorció "marca un nou començament i grans oportunitats per a l'entitat combinada, així com per a aquest país com a centre financer". Es pot destacar que, malgrat la malparada situació financera de Credit Suisse, aquest continuava sent el segon banc més gran de Suïssa, i que ha estat adquirit pel primer banc del país helvètic. Per això la companyia resultant pot tenir tant poder al mercat financer.
Malgrat les projeccions positives, encara hi ha molt camí per recórrer, especialment per als directius de Credit Suisse, els qui han d'esmenar amb els problemes portats als accionistes i bonistas de la caiguda de la companyia. A més d'això, diverses informacions conclouen que UBS durà a terme una reducció dràstica de la plantilla del banc que han absorbit.
"La primera fusió entre dos bancs globals"
Kelleher ha destacat que aquesta és "la primera fusió entre dos bancs globals d'importància sistèmica", però també ha deixat clar que la seva integració serà una tasca desafiadora. El primer pas que han fet és l'entrada de Sergio Ermotti com a conseller delegat de la companyia, el qual entra en el càrrec a partir d'aquest dimecres. En el referit a l'estratègia d'UBS, el president ha destacat que, encara que hagin incorporat Credit Suisse, el full de ruta serà el mateix.
Donant-li valor a la fusió del banc, l'empresari irlandès ha constatat que l'entrada de la qual era la segona entitat bancària més gran de Suïssa accelerarà l'expansió d'UBS en la gestió de fortunes, on ha experimentat un gran creixement en algunes àrees com els Estats Units i a diversos països del continent asiàtic.
Kelleher s'ha mostrat optimista amb la integració de Credit Suisse. Malgrat que aquest era un dels gegants de la banca a escala global, s'ha vist sacsejat per diversos problemes que sobresurten de l'estrictament empresarial. De fet, en l'última Junta d'Accionistes de Credit Suisse, que va tenir lloc durant la jornada d'ahir, la crispació i la tensió van copar l'ambient. Els inversors del segon banc més gran de Suïssa van carregar contra els directius, atribuint-los tota la culpa d'una situació que, per a tots ells, és un "desastre".
Credit Suisse ha estat a l'ull de l'huracà en diverses ocasions durant els últims anys per problemes que van des d'inversions nefastes, relació amb fons de risc que han resultat ser un fracàs, o fins a fins i tot mentides dels directius als seus inversors, sense oblidar els suborns que el banc ha fet. Tot això sembla haver quedat enfosquit per la compra d'UBS, una entitat que, el 2023, va guanyar prop de 7.000 milions d'euros, i que ha tingut eficiència per fer la totalitat de Credit Suisse, una operació que ha salvat al segon banc de la fallida, tal com van reconèixer els seus directius davant dels accionistes.
Cal veure si UBS aconsegueix tornar l'estabilitat i el sanejament econòmic a una empresa que té 167 anys d'història. El president de banc més gran de Suïssa ha deixat clar que no variarà els seus objectius malgrat la integració de Credit Suisse, però, de moment, ha posposat el programa de recompra d'accions per estar centrat únicament en el condicionament del banc des d'avui liderat per Ermotti.