La Unió Europa avança per aprovar una nova directiva en matèria laboral per als empleats de les plataformes digitals, malgrat la controvèrsia que suposa arribar a un acord entre els 27 estats membres, després que aquest dimarts, després de 12 hores d'intenses negociacions, la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea ha tancat un acord amb el Parlament Europeu. La nova directiva, inspirada en la llei rider espanyola de 2021, millorarà les condicions laborals i de protecció social de més de 28 milions de persones a la UE que treballen en alguna de les prop de 500 plataformes digitals de tota mena (repartiment, transport, etc.) que operen als 27 països del bloc.

La norma europea determinarà quins treballadors poden considerar-se contractats laborals i quins autònoms per regular el sector en tots els estats membres i eliminar els falsos autònoms, una pràctica estesa en un considerable nombre de plataformes digitals. De fet, segons estimacions de la Comissió Europea, en l'actualitat a Europa hi ha 5,5 milions de persones, els anomenats riders, que erròniament estan classificades com autònomes quan haurien de gaudir d'un contracte que els vinculi a l'empresa. A més, les projeccions apunten que, en dos anys, la xifra global de treballadors dedicats a aquestes activitats escalarà fins als 43 milions de persones en el conjunt de la UE, per la qual cosa es pot vetllar perquè s'eliminin les males praxis en matèria laboral.

El projecte de directiva acordat aquest dimarts determina que serà considerat treballador autònom aquell que per a la seva retribució o l'acompliment de la seva activitat professional venja fixat directament per la companyia. Així, la futura norma preveu sancions per a les plataformes que incompleixin les disposicions, així com procediments administratius i judicials a disposició dels treballadors que es consideren mal classificats. Així mateix, serà la plataforma la que haurà d'acreditar si una persona treballadora ho és per compte d'altri o és una autònoma.

La nova normativa impedirà que les plataformes puguin utilitzar sistemes automatitzats de supervisió i presa de decisions sobre l'estat emocional dels treballadors i sobre les seves converses privades, així com de les seves dades biomètriques. Qualsevol decisió d'acabar, restringir o suspendre una relació laboral amb un treballador no podrà ser presa basant-se en un algoritme. Els representants dels treballadors tindran accés a la informació completa i detallada sobre els sistemes automatitzats de supervisió i presa de decisions utilitzats per la plataforma. A més, hauran de ser consultats quan es procedeixi a introduir canvis en aquests sistemes.

El Ministeri de Treball, que lidera Yolanda Díaz, ha subratllat l'èxit de les negociacions europees perquè "suposa un gran avanç per a les dones i els homes que treballen en plataformes digitals". "Les persones treballadores tindran més drets, sobretot aquelles que han estat considerades fins ara erròniament com autònomes, perquè tindran una millor protecció laboral i social", ha assegurat Yolanda Díaz. Ara, la directiva està pendent de la ratificació per part del Consell de la Unió Europea, dimecres vinent 20 de desembre.