El sindicat UGT posa en alerta l'ús del WhatsApp. La Unió General de Treballadors recomana recórrer a la negociació col·lectiva per delimitar les funcions i els usos de l'aplicació de missatgeria mòbil. El servei d'Estudis del sindicat ha dut a terme un document sobre l'ús de WhatsApp en l'àmbit laboral en el qual admet que les converses mantingudes en l'esmentada aplicació serveixen per fixar aquesta eina com a "mitjà de prova" en un judici i la convicció del jutge sobre els fets, si bé no existeix una posició del Tribunal Suprem sobre això i els tribunals superiors de Justícia difereixen en els seus criteris.
En aquest sentit, UGT recalca en aquest document que els missatges de WhatsApp tenen un "paper rellevant" en la seva utilització com a "possible mitjà de prova", i recorda que en diverses ocasions les converses han servit per desemmascarar relacions pròpies d'un contracte de treball o modificacions substancials de les condicions de feina. Tanmateix, adverteix que s'han de donar una sèrie de requisits per garantir l'autenticitat i integritat del seu contingut, mitjançant una prova pericial informàtica, si fos necessari, davant de la facilitat amb què es poden manipular.
Límits i drets
El sindicat adverteix que, si s'utilitza el WhatsApp com a mitjà de comunicació i eina de treball entre els múltiples membres de la plantilla, es garanteixi el compliment de les normes i s'estableixin les funcions i els límits, ja que la major part dels problemes que es deriven de l'ús de WhatsApp com a eina de treball afecten la protecció de drets fonamentals com la llibertat d'expressió, el secret de les comunicacions, el dret a la intimitat, a l'honor, a la protecció de dades, així com al dret a la desconnexió digital i a la prevenció de riscos psicosocials.
"Més de 41 milions d'espanyols utilitzen xarxes socials, entre les quals s'inclouen les aplicacions de missatgeria instantània, sent el WhatsApp la preferida pel 91% dels usuaris. En moltes ocasions, s'utilitza aquesta aplicació per a qüestions laborals, per la qual cosa no és estrany que en l'àmbit jurídic els tribunals s'hagin vist obligats a pronunciar-se sobre la seva delimitació i assoleixi", han apuntat des del sindicat, que han afegit que "davant de la falta de posició del Tribunal Suprem, els Tribunals Superiors de Justícia s'han pronunciat, de forma reiterada, sobre aquestes qüestions, mantenint en molts casos criteris diferents. Però en el que sí que coincideixen és que les converses mantingudes per WhatsApp serveixen per fixar la convicció del jutge sobre els fets, i que s'han de presentar una sèrie de requisits per garantir l'autenticitat i integritat del seu contingut (incloent-hi si és necessari una prova pericial informàtica) davant de la facilitat amb què es poden manipular".
Condicions d'ús de Whatsapp en l'àmbit laboral
Per aquesta raó, la UGT considera fonamental saber qui és el propietari del dispositiu en el qual es descarrega l'aplicació per establir límits i drets. Així, en cas que el telèfon pertanyi a l'empresa, serà determinant l'existència de regles clares sobre les condicions d'un possible ús privat o sobre la seva prohibició, mentre que si és d'ús personal del treballador, requerirà el seu consentiment lliure, exprés i revocable per poder utilitzar aquesta aplicació en l'àmbit laboral.