Underwater Gardens, els esculls artificials que regeneren el fons marí del Port Olímpic
Els jardins marins regeneren hàbitats marins i la biodiversitat
- Maria Teresa Coca
- BARCELONA. Dimarts, 22 d'octubre de 2024. 05:30
- Actualitzat: Dijous, 24 d'octubre de 2024. 09:48
- Temps de lectura: 2 minuts
Underwater Gardens International, una empresa dedicada a la restauració, conservació i regeneració dels ecosistemes marins, és l'encarregada de fomentar la biodiversitat en el fons marí del Port Olímpic de Barcelona. Per a això, la companyia ha dissenyat i creat 50 esculls artificials intel·ligents, Smart Enhance Reefs, a través del seu programari reefhopper, que s'han disposat al llarg del port. Aquestes tecnologies tenen un impacte significatiu en la regeneració de boscos marins (pastures marines, algues, corals, esponges, gorgonias, etc.) i en la protecció de la seva biodiversitat marina associada. Aquest programari és un sistema científic i tecnològic innovador, basat en l'anàlisi de múltiples fonts de dades per simular i crear estratègies d'actuació efectives en el fons marina per fomentar la seva regeneració.
A més, està immersa en un ambiciós pla sorgit arran de la celebració a les aigües de Barcelona de la Copa Amèrica de Vela. El Port de Barcelona i el BCN Port Innovation Hub a través de BCN Sotamar han confiat a Underwater Gardens Internationals, per a la iniciativa de regeneració de l'ecosistema marítim de la zona i divulgació". Aquest projecte inclou tres intervencions clau per a la regeneració de l'ecosistema marítim de la zona, mitjançant l'economia blava i l'economia circular. D'una banda, Underwater Gardens International planteja una primera intervenció de conscienciació i divulgació sobre la biodiversitat marina i la importància dels oceans, per combatre el canvi climàtic i fer front a la degradació dels hàbitats marins.
D'altra banda, la segona intervenció consisteix en la instal·lació d'una Unitat de Regeneració en L'Aquàrium de Barcelona, concretament es tracta d'un escull -Smart Enhanced Reefs- simulant el trofeu de la Copa Amèrica en 3D juntament amb el logotip de la "B" de Barcelona. Mentre que la tercera iniciativa es tracta de la instal·lació de diverses Unitats de Regeneració a la Platja de Sant Sebastià, aquesta iniciativa pretén que les instal·lacions de la platja de Sant Sebastià es converteixin en atraccions de busseig per als locals, així com importants agregadors per als
científics que estudien la biodiversitat de la zona.
Millorar l'ecosistema marí
Fundada en Barcelona, el 2016, pel bussejador, arquitecte urbanista i emprenedor Marc García-Duran Huet, Underwater Gardens s'ha especialitzat en la regeneració d'ecosistemes marins com a resposta directa als desafiaments que enfronten l'oceà, com el canvi climàtic i la degradació d'hàbitats marins. El seu objectiu és inamovible: millorar l'ecosistema marí i impactar de manera positiva en el medi ambient, afrontant una situació crítica. El conseller delegat de la firma argumenta que l'oceà està en un estat crític, però la seva capacitat regenerativa és extraordinària. I s'hi dedica Underwater Gardens.
L'activitat d'Underwater Gardens també forma part del consorci públic privat Ocean Citizen, per a la creació d'un parc regeneratiu
-Sigui Garden- de gran mida en la Macaronésia. A més de proves pilot per implementar jardins regeneratius i la restauració submarina en diferents ciutats costaneres d'Europa, amb un pla d'expansió que pretén anar més enllà durant els propers anys. De moment, a Espanya treballen a Barcelona i Tenerife, i actuen a Noruega i Dinamarca.
El consorci d'Ocean Citizen està compost per 23 socis que inclouen 11 universitats de la UE (tres de pertanyents a CONISMA-IT), 8 centres d'investigació de la UE (tres de pertanyents al CSIC), 2 ONG, 5 PIME i 2 instituts públics. Els socis provenen de 9 països (Alemanya, Dinamarca, Espanya, França, Irlanda, Israel, Itàlia, Noruega i Regne Unit).
Aprenentatge i diversió
A més, Underwater Gardens promou els Blue Innovation Hub Underwater Gardens, espais on l'aprenentatge i la diversió coexisteixen. La naturalesa i la regeneració dels ecosistemes marins es converteixen en l'escenari de les experiències didàctiques, que busquen ser alhora entretingudes i immersives. Aquests espais es fonamenten en experiències que busquen connectar emocionalment amb els visitants, promovent la seva participació en activitats lúdiques per a la conservació de l'oceà.