Unespa, la patronal de les assegurances, rebutja l'Autoritat de Defensa del Client Financer que està creant el Govern i la seva presidenta sortint, Pilar González de Frutos, que s'acomiadarà el proper mes de maig ha aprofitat l'última presentació de resultats anuals del sector per criticar-la. "Té elements regulatoris que no ens agraden", ha puntualitzat. Segons el seu parer, les companyies d'assegurances necessiten abans un supervisor independent.
Les crítiques de la patronal de les assegurances segueixen la de les companyies d'assegurances i la banca, que també han rebutjat amb rotunditat aquesta nova figura. L'Autoritat veurà la llum en només uns dies, doncs està en tramitació parlamentària i els grups parlamentaris poden presentar esmenes fins al 6 de febrer. El Govern va aprovar el projecte de llei que li dona forma el novembre, en el marc dels ajuts per a hipotecats vulnerables.
Des d'aleshores les crítiques s'han intensificat. L'objectiu del Govern és que la nova Autoritat concentri totes les reclamacions que habitualment passen pel Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Direcció General de l'Assegurança i Fons de Pensions (DGSFP) en una sola figura per agilitar la seva gestió. Però també per intentar que les pròpies companyies frenin l'allau.
Tanmateix, la presidenta d'Unespa ha advertit que les companyies d'assegurances han respost sempre a aquestes reclamacions amb "eficiència" i la immensa majoria es responen en menys de 20 dies. Alhora ha defensat que el sector segurs és poc litigiós, ja que les estimacions més pessimistes declaren que el nombre de reclamacions generades per l'assegurança són d'unes 100.000 a l'any, quan el nombre de sinistres que declara la direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions és superior als 150 milions, per la qual cosa només suposen un 0,06% del total.
"El sistema de gestió de reclamacions de l'assegurança funciona bé i una prova d'això és que amb prou feines un 10% de les reclamacions totals estimades acaba en el servei de la DGSFP i el 2,5% es resol a favor del client", destacava. De Frutos reconeix que el sector ha de millorar coses, per exemple, el termini mitjà en què la DGSFP contesta a les reclamacions dels qui se les plantegen. Però precisament per això, creuen que la mesura més intel·ligent seria reforçar el supervisor.
La presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, també ha mostrat públicament el rebuig de la banca cap aquesta nova figura. "Som l'únic país que està creant una autoritat per a això", assegurava. La banca espanyola opta pel model "twin peaks", on els grans supervisors, com el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors, resolen les incidències.
Al sector assegurances, en no tenir supervisor, creuen que almenys l'haurien de tenir. Així, durant la presentació dels resultats anuals de les companyies d'assegurances, la presidenta d'Unespa ha explicat els aspectes regulatoris de la nova Autoritat de Defensa del Client Financer que no agraden al sector. Principalment, la submissió a l'entorn contenciós administratiu dels conflictes que puguin sorgir. Però també rebutgen que les companyies d'assegurances hagin d'adoptar de manera obligatòria la decisió d'aquesta Autoritat, la qual cosa genera "una asimetria poc justificable". I, a més, la imposició d'una taxa que ascendeix a 250 euros per cas i que, en moltes ocasions, resulta superior a l'import mitjà de la reclamació.
La presidenta d'Unespa "no perd l'esperança" que el 2023 sigui, finalment, l'any en què les companyies d'assegurances tinguin un supervisor independent. Doncs al seu judici, en moltes ocasions tot el problema que pot detectar-se al sector és conseqüència que l'Autoritat de Supervisió no està prou dotada i no compta amb els recursos adequats.
Economia assegura que la DGSF està desbordada
L'argument de Pilar González de Frutos contrasta amb el d'Economia, ministeri al qual pertany la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions i on acaben totes les reclamacions contra les companyies d'assegurances que no han respost les companyies.
Economia assegura que aquestes queixes estan disparades i com no explicaven amb prou personal per atendre-les, per facilitar i escurçar la tramitació, va llançar una licitació pública fa uns mesos per contractar una empresa que s'encarregués de donar-li suport durant almenys un any.
El ministeri que lidera Nadia Calviño explicava en la memòria justificativa que les reclamacions que plantegen els ciutadans es van disparar en més d'un 17% l'any 2021 respecto 2020. De fet, destacaven que nombre d'expedients iniciats que estaven pendents de resoldre eren més de 10.000. "El servei de reclamacions no disposa de prou plantilla per atendre adequadament el volum de reclamacions, per la qual cosa es requereix mitjans addicionals per garantir una atenció adequada als ciutadans dins dels terminis legals", revelava.