Els treballadors de Unicaja planegen mobilitzar-se davant la seu del banc a Màlaga la propera setmana per exigir una pujada salarial conforme a la inflació, seguiendo així els passos d'Abanca, els treballadors del qual han fet el mateix durant tres setmanes consecutives a la seu d'A Coruña i ara preveuen continuar fent-ho. Aquestes dues entitats, igual com CaixaBank, Ibercaja o Kutxabank pertanyen a CECA, l'associació que representa a les excaixes d'estalvi i en total, a uns 60.000 treballadors. Els sindicats porten des de maig de 2022 demanant a la patronal, a través d'un observatori sectorial, la reobertura del conveni col·lectiu per ajustar els salaris a la forta pujada de l'IPC, que el 2022 va ser de gairebé el 6%.
Però a diferència del que ja han fet en AEB (l'associació que representa Santander, Sabadell o BBVA) o en UNACC i Asemecc (les que representen a les caixes rurals) -que han acordat una pujada salarial en posts del 4,5% a partir d'aquest mes de gener- CECA encara no ha donat cita als sindicats per negociar una pujada similar. Per això, des del sindicat majoritari d'Unicaja Banco (CCOO), ja han marcat una data al calendari. Els treballadors es mobilitzaran el 19 de gener davant la seu del banc andalús tret que abans d'aquesta data CECA els convoqui per negociar. "Unicaja s'asseu a la taula de negociació i té molt a dir a la patronal, pot pressionar. I si CECA es nega, demandarem algun tipus de compensació addicional".
A les mobilitzacions s'unirà la segona força al banc, UGT-Unicaja, que fins i tot estan preparant un calendari de concentracions, aturades i vaga perquè porten "massa temps" demanant una pujada salarial en posts conforme a l'IPC. A Abanca ja hi ha hagut protestes organitzades per CCOO. Durant tres divendres consecutius, els últims de desembre, part de la plantilla es va concentrar davant de la seu del banc en Galícia per exigir a l'empresa que compensi, "amb caràcter urgent", la pèrdua de poder adquisitiu que estan patint. De moment demanen l'abonament d'una paga lineal de 1.500 euros per a l'exercici 2022, que en el cas que després es reconegui una pujada salarial, prendria com un ingrés a compte d'aquest abonament.
Des d'UGT-Abanca asseguren que la seva entitat vol dur a terme aquesta millora salarial, però no poden fer res sense que CaixaBank, que té el 70% de representació en CECA, doni el vistiplau. "Abanca vol apujar salaris i així ens l'ha transmès, però no pot actuar en solitari. CECA ha de deixar de mirar de costat". Des d'aquest mateix sindicat recorden que tots els signants del conveni d'estalvi estan compromesos a no fer millores salarials pel seu compte si no hi ha primer un acord a través de la patronal. Per aquesta raó, també estudien un calendari de mobilitzacions i aturades amb què donar "un toc d'atenció" a la resta d'entitats.
El sindicat majoritari a Ibercaja, CCOO, assegura que el seu banc "té una postura molt propera" a la dels representants dels treballadors i la seva intenció és millorar els salaris, però "han d'esperar la patronal". Tampoc ells no descarten mobilitzar-se a Saragossa, però volen donar una última treva a CECA. L'última reunió entre aquesta patronal i els sindicats va ser l'octubre, en el marc de l'observatori sectorial, on s'analitzaven les flaqueses del sector. En aquestes reunions, CCOO, UGT i FINI van expressar la necessitat que els bancs duguessin a terme una pujada salarial que compensés l'impacte que la inflació estava tenint en les seves nòmines.
El plantejament també es va fer als altres dos observatoris, el que celebrava l'Associació de Banca Espanyola (AEB) i el d'UNACC. Aquestes dues patronals van reconèixer que la inflació havia minvat la renda disponible dels treballadors i van acordar apujar els sous. Després de l'acord, algunes entitats com BBVA, Sabadell o Bankinter fins i tot han fet millores extra, pujant l'aportació als plans de pensions o abanando una paga addicional als seus empleats.
"Tanmateix, CECA continua sense entendre o veure que s'ha produït un desequilibri entre el cost de la vida i els salaris a conseqüència de la inflació", destaquen des de FINI, el sindicat majoritari de CaixaBank. "No volem més reunions de l'observatori, volem reobrir el conveni i pactar una millora salarial", expliquen. El pes que té CaixaBank en CECA "és important" i si ells no fan el primer pas en els propers dies, també sortiran al carrer a protestar. "Hem de prendre mesures. La patronal ens va demanar temps, però nosaltres internament ens hem marcat una data aquest mes i si no hi ha resposta, actuarem".
Unicaja, Abanca, Ibercaja, Kutxabank, CaixaBank… els treballadors de les excaixes d'estalvi continuen esperant la resposta de la seva patronal. Però des de CECA insisteixen que no tenen per què seguir els passos de les altres dues associacions i encara estan estudiant si convoquen o no als sindicats.