Unicaja ja té, oficialment, nou conseller delegat. El banc informa al mercat aquest dimecres que ha rebut autorització del Banc Central Europeu per designar com CEO Isidro Rubiales en substitució de Manuel Menéndez, que va renunciar al seu càrrec el mes de juny passat malgrat no portar ni dos anys. El banc va anunciar el nomenament del nou número dos al juliol, tanmateix, esperava comptar amb l'aprovació del regulador. En un comunicat, l'entitat malaguenya també comunica que el BCE ha permès també la incorporació de tres consellers independents, Antonio Carrascosa, Rocío Fernández i Inés Guzmán.
Quan Unicaja i Liberbank van tancar la seva fusió a l'estiu de 2021 van formar un nou consell d'administració compost per 15 membres dels quals actualment amb prou feines en queden 3, ja que ja han dimitit 13 integrants. El banc ha patit una important crisi de governança en els últims mesos que ara preveu solucionar amb una altra nova cúpula, que, estarà capitanejada per Isidro Rubiales, mà dreta del president, Manuel Azuaga.
D'Azuaga també s'espera que abandoni l'entitat, o almenys les seves funcions executives aquest 2023, ja que és l'acord que va assolir amb el BCE després de la fusió amb Liberbank, però de moment Unicaja no s'ha pronunciat sobre el futur del president; en concret, l'acord establia que, en el termini de dos anys des de l'operació, és a dir, abans del 30 de juliol de 2023, el consell d'administració havia de modificar el model de governança de Unicaja Banco, de tal manera que el president del consell, Manuel Azuaga, deixaria les seves funcions executives i es reavaluaria el conseller delegat, Manuel Menéndez. El CEO ja no està, però encara no ha transcendit els plans del banc per al president.
En només uns mesos, a més de la sortida del 95% dels seus consellers, també s'han produït canvis rellevants en el seu accionariat. Els últims, aquesta mateixa setmana, quan l'empresari català Demetrio Carceller, propietari de Damm, ha elevat la seva participació en el capital de Unicaja fins al 2%, segons avança El Confidencial. Al principi d'agost va ser Santalucía AM, la gestora de la companyia d'assegurances espanyola, qui va pujar posicions al Banc, des del 2,78% fins al 3,36%, el que li converteix en un accionista significatiu per a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que només informa d'aquestes operacions quan se supera el llindar del 3%.
El moviment de Santalucía es produïa en un moment clau, ja que es va realitzar només set dies després que Oceanwood, el seu tercer accionista més gran, col·loqués al mercat el 7,06% del capital d'Unicaja i deixés de ser accionista significatiu del banc. Després d'aquests canvis, la Fundació Unicaja, que té un 30% del capital, continua com a primer accionista del banc, i Indumentària Pueri, que té un altre 8,5%, com a segon. Però després del tercer, que és la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis d'Astúries i ostenta un altre 5,5%, se situa ara Norges Bank i Tomás Olivo, amb un 5% cada un, i finalment Santalucía amb el 3,36%.
Tres nous consellers
En un comunicat remès a la CNMV, Unicaja també informa que el BCE ha donat la seva autorització perquè s'incorporin al consell d'administració els consellers independents Antonio Carrascosa Morales (exdirector del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), Rocío Fernández Funcia (consellera independent d'Avanza Previsión i Cofides i exsòcia responsable de Mercats de Capitals de PwC) i Inés Guzmán Arrue (responsable d'Operacions d'Accenture a Espanya, Portugal i Israel).
Es tracta de nomenaments ja anunciats que esperaven aquestes autoritzacions.