Unicaja es queda sense sis consellers de manera provisional, tres de dominicals i tres d'independents. Per la qual cosa el seu consell estarà format per un total de nou membres davant els quinze amb els quals va arrencar l'any. El banc ja va anunciar que renovaria els quatre consellers que representen a la Fundació Unicaja, el seu primer accionista amb més del 30% del capital. En concret, va anunciar l'entrada de Miguel González, Juan Antonio Izaguirre, Natalia Sánchez i José Ramón Sánchez. El seu nomenament està pendent d'aprovació per part del Banc Central Europeu i fins que això no es produeixi no poden entrar com a consellers del banc.
Els quatre que entren ho faran per substituir Teresa Sáez, Petra Mateos, Manuel Muela i Juan Fraile, que van presentar la seva renúncia com a consellers dominicals entre desembre i febrer. Però un d'ells, Juan Fraile, va acordar que seguiria com a conseller fins que arribés el seu substitut i pogués donar-li el relleu. Per això quedaran només tres buits en el consell per part dels dominicals.
On si tindrà més feina el banc és amb els independents, que han deixat tres vacants i aquests no tenen substituts. Els accionistes no han aprovat aquest dijous la ratificació d'Isidoro Unda i Maite Costa com a consellers, els seus nomenaments es van anunciar per tres anys al maig i juliol de 2022 respectivament. Així mateix, una altra consellera independent ja havia anunciat que a partir de la Junta d'Accionistes deixava les seves funcions com a consellera, es tracta de María Garaña, procedent de l'antiga Liberbank, que va comunicar la seva renúncia el 19 de gener.
Per tant, després de la sortida d'Unda, Costa i Garaña, Unicaja perd a tres independents que ara ha de substituir, encara que no s'ha fixat cap termini. El president d'Unicaja Banco, Manuel Azuaga, només s'ha pronunciat sobre el cessament de María Garaña en la Junta, per indicar que en la recerca d'un nou conseller tindran en compte criteris de gènere per poder continuar complint la quota del 40% de representació femenina que abans tenien.
"Encara que transitòriament el nombre de dones quedi per sota del 40%, el Consell d'Administració ha manifestat la seva disposició per cobrir les vacants que es produeixin mitjançant la designació de conselleres fins i tot assolir, almenys, l'esmentat percentatge, per complir les recomanacions del Codi de Bon Govern de les Societats Cotitzades", apuntava.
El futur de Manuel Azuaga, en l'aire
El futur de Manuel Azuaga ha quedat en l'aire. En el torn de preguntes, ha intervingut en representació de la Fundació Bancària, el seu director, Sergio Corral, que ha recordat que en l'acord de fusió amb Liberbank es va establir el termini de dos anys des de l'operació, és a dir, fins al 30 de juliol d'aquest 2023, perquè el consell d'administració modifiqui el model de governança d'Unicaja Banco, de tal manera que el president del consell deixi les seves funcions executives, i es reavaluïn les funcions del conseller delegat, Manuel Menéndez.
L'andalús podria continuar com a president d'Unicaja sense funcions executives, com ocorre amb el president de Banc Sabadell o que el banc elegeixi a un substitut, però ni Manuel Azuaga, ni Manuel Menéndez no s'han pronunciat sobre el futur al banc de qualsevol d'ells. Mentre que el de la Fundació s'ha ofert a "coadyudar" a la presa de les decisions que vagin orientades a la millora del model de negoci i de la governança de l'entitat.