Unicaja ha celebrat aquest dimecres a Màlaga la seva junta general d'accionistes, la primera amb José Sevilla com a president, que va assumir les seves funcions el març de l'any passat. En l'encontre, on estava representat més del 80% del capital, s'ha anomenat a César Bedoya Merino com a conseller dominical del banc, que ha recuperat així els 15 membres que formaven part del consell abans de l'onada de cessaments.

El consell ha tingut una important transformació en els últims dos anys, però amb aquest nou nomenament, Unicaja dona per conclosos els canvis. I així ho ha expressat el president del banc. "El 2023 es van nomenar nou nous consellers, el 2024 uns altres dos i es va rellevar en presidència. I avui es proposa a César Bedoya, nou conseller. Dels 15 membres que assolim, 12 s'han incorporat en els últims dos anys. Això és un 80% del total. A més, s'han produït relleus a les pocions de president i conseller delegat, i això ens ha permès iniciar un procés renovat".

Sevilla insistia que el començament d'aquesta nova etapa ha vingut precedida "d'una renovació molt important en els òrgans de govern". I és que, Unicaja va patir una important crisi de governança després de la fusió amb Liberbank, que va provocar la sortida de la majoria de membres del consell d'administració i la crida d'atenció dels supervisors i reguladors. Però després dels canvis del 2023 i 2024, el banc andalús dona per finalitzada la transformació.

"Segons la meva opinió, el procés ens ha permès configurar, en el dia d'avui, un consell d'administració renovat, altament qualificat i divers, amb una matriu de competències i habilitats molt completes, que, segons el meu parer, asseguren la millor anàlisi i una fonamentada presa de decisions estratègiques per al futur de l'entitat."

Unicaja dona per finalitzada la integració de Liberbank

El seu accionariat també ha reflectit alguns canvis i després del primer i gran inversor, que és la Fundació Unicaja amb més del 30% del capital, es troba Tomás Olivo, que és el segon amb més del 9%, seguit per Indumenta Pueri (societat de la família Mayoral), amb un 8,54%; Norges Bank, amb un 7,47%; la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis d'Astúries, amb el 6,67% i la companyia d'assegurances Santalucía, amb un 5,17%.

L'última incorporació al consell, de fet, la de César Bedoya Merino, adquireix la categoria de dominical perquè representa Desenvolupaments La Coronela, la societat de l'empresari murcià Tomás Olivo. D'altra banda, els accionistes de Unicaja han reelegit Carolina Martínez Caro, Rocío Fernández Funcia i Antonio Carrascosa Morales, com a conselleres independents. I a Rafael Domínguez de la Maza com a conseller dominical. Tots ells per tres anys.

El consell de Unicaja, per tant, queda compost per 6 dones i 9 homes, el que suposa un 40% i un 60% per cent, respectivament, del total. Mentre que, per categoria de consellers, el formen un executiu, 7 d'independents i 7 de dominicals, complint les recomanacions de bon govern corporatiu de la CNMC.

El president de Unicaja, també ha destacat que en aquest procés de transformació s'han produït incorporacions de l'equip directiu. Principalment de 3 nous professionals al comitè de direcció, Luis Colorado, Juan Medina i Estrelles Botes. Així mateix, José Sevilla recordava que l'any passat va començar a desplegar-se el canvi de marca, que ja s'ha completat a les seves gairebé 1.000 oficines (gairebé un terç continuaven amb la denominació de Liberbank)

"Després d'un intens treball al llarg d'un any, s'ha escomès el canvi de marca a la pràctica totalitat dels nostres centres, i continuem treballant en el seu condicionament complet a la nova imatge corporativa". El desembre del 2024, Unicaja també va acabar "de forma molt satisfactòria" el procés d'integració amb Liberbank i el pla reestructuració de personal acordat amb la representació laboral, després de la integració tecnològica i operativa duta a terme durant 2022 i 2023.

Pla estratègic i aranzels de Trump

El president, José Sevilla, i el conseller delegat de Unicaja, Isidro Rubiales, han recordat també que el banc ha posat en marxa un nou pla estratègic 2025-2027, amb el que confien a continuar creixent en clients i quota de mercat, a més d'augmentar la seva rendibilitat en el període. Encara que el període estarà marcat per uns tipus d'interès més baixos, que no els permetrà continuar creixent al ritme que ho han fet en els últims anys. "Hi haurà més consolidació", asseguraven.

Quant a l'economia i l'impacte dels aranzels, advertien que "caldrà estar atents a l'impacte que pugui tenir sobre la inflació i els plans fiscals expansius a Europa". I respecte a la vinculació del banc amb Andalusia, una cosa per la qual han estat preguntats, aclarien que, encara que Unicaja "mai no perdrà l'esmentada vinculació, l'objectiu de l'entitat és ser reconegut a tots els territoris d'origen, com Astúries o Cantàbria. Fins i tot amb això, "l'ancoratge amb Andalusia, seguirà".

En resposta als sindicats, els qui han criticat que Unicaja estigui prenent mesures de manera unilateral o que les pujades de sou no siguin iguals que les de la cúpula, asseguraven que "estan disposats a continuar negociant millores" però reconeixien que han pres algunes decisions sense assolir un acord amb ells, com la d'"homogeneïtzar 20,5 pagues diferents que es cobraven en l'entitat".

També posaven en relleu que l'últim any, el salari mitjà de la plantilla ha pujat un 11,5% i en total un 37% des que Unicaja va sortir a Borsa, mentre que el cost total del Consell (les seves remuneracions) va ser de 2,3 milions el 2024, un 8% inferior que l'any anterior i tots els exercicis passats. Només és comparable amb la del 2017.