Unicaja ja paga menys de 500 milions pels salaris de la seva plantilla, composta per alguna cosa més de 7.500 persones, segons reflecteixen els seus últims comptes presentats al mercat aquest dimarts. El banc va disparar les despeses de personal un 56% el 2021, l'any que va tancar la fusió amb Liberbank i va integrar la seva plantilla. En concret, les esmentades despeses van ascendir a 571 milions aquest exercici des dels 367 milions d'un any abans, quan només pagava les nòmines dels treballadors del banc andalús.
En aquest context, l'entitat amb seu a Màlaga va pactar un ERO amb els sindicats el desembre de 2021 per reduir la plantilla entre 1.300 i 1.500 persones. I la seva xarxa d'oficines en unes 395 sucursals. Unicaja pretenia així disminuir els seus costos totals un 20% en dos anys. Les sortides d'empleats van començar el 2022 i podien allargar-se fins a aquest 2024, però segons ha informat Unicaja als analistes ja s'han completat.
I és que, a tancament de l'últim exercici, Unicaja havia reduït la seva plantilla gairebé un 25% respecte a l'any de la fusió i comptava amb 2.237 empleats menys. La xifra ha estat més alta que la que es va negociar perquè ambdós bancs havien pactat també altres sortides (prejubilacions) abans de la integració i s'han produït en aquests anys. Així mateix, l'entitat reflecteix que ha reduït la seva xarxa de sucursals en gairebé un 40% en aquest temps, perquè finalment ha tancat 567 oficines per accelerar la reducció de costos.
Amb tot, les despeses de personal de Unicaja van ser a tancament d'any inferiors a 500 milions d'euros per primera vegada des de la fusió, de manera que el banc dona per finalitzada la reestructuració de costos. En concret, les esmentades despeses van ser de 487 milions, la qual cosa suposa un 15% menys que el 2021.
El banc aconsegueix estalviar ja 87 milions amb l'ajustament de plantilla, i això, malgrat que l'any passat va haver d'aplicar una pujada salarial als seus treballadors del 4,25% segons el pactat entre la patronal de les excaixes d'estalvi (CECA) i els sindicats en l'àmbit sectorial.
De fet, Unicaja sobresurt entre els seus rivals perquè és l'únic que ha aconseguit reduir les despeses de personal l'últim any en gairebé un 4% en un context marcat per la inflació i en el que els seus principals competidors (BBVA, Bankinter, CaixaBank…) han disparat fins i tot un 11% els costos de personal a Espanya, segons reflecteixen els seus comptes.
Unicaja redueix en més de 190 milions les seves despeses
Unicaja ha complert l'anunciat en l'acord de fusió i ha reduït en més d'un 20% els seus costos totals. Cal recordar que el banc andalús i l'asturià aspiraven a retallar les seves despeses, que ascendien a 961 milions, en uns 190 milions i portar-los als 769 milions el 2023, any en què es completarien les sinergies de la integració.
El banc que dirigeix Isidro Rubiales ja ha aconseguit assolir aquesta xifra. Si bé, les despeses de Unicaja van tancar l'any en 768 milions. Per la qual cosa ja estalvia, 193 milions.
Unicaja descarta més ajustaments per guanyar rendibilitat
Unicaja, que és l'únic banc que el 2023 va guanyar menys que el 2022 malgrat el context favorable de pujades de tipus d'interès, s'ha proposat de millorar la rendibilitat i l'eficiència aquest 2024 sense fer un altre ERO.
En la presentació amb analistes d'aquest dimarts, el director financer, Pablo González, va explicar que té el focus posat en augmentar els ingressos més que en millorar la rendibilitat via reducció de costos.
I és que, l'entitat creu que encara pot millorar el seu marge d'interessos aquest any perquè encara no ha recollit "la totalitat de l'efecte de la pujada dels tipus d'interès". Els experts consideren que les hipoteques variables lligades a l'euríbor podran continuar repreuant-se fins a mitjan any. A partir de llavors, les quotes que es vagin revisant poden començar a baixar.
Per aquesta raó, tots els grans del banc del país han anunciat que aquest 2024 guanyaran més que el 2023, un any que ha estat rècord per a la gran majoria.