Unicaja Banco ha assolit un benefici de 285 milions d'euros fins al setembre, pràcticament un 5% més que en el mateix període de l'any anterior, després de pagar íntegrament en el primer trimestre els 63,8 milions d'euros del nou impost temporal a la banca. Sense l'impacte d'aquest gravamen, el benefici net hauria ascendit a 349 milions d'euros, un 28,4% més que a setembre de 2022, segons ha informat aquest dilluns l'entitat a la CNMV, el supervisor borsari. Concretament, en el tercer trimestre de l'any, Unicaja Banco ha registrat un creixement del seu benefici del 20,4% respecte als tres mesos anteriors, fins als 137 milions.

La morositat es manté estable

El banc malagueny, amb Isidro Rubiales com a nou conseller delegat, explica que el resultat es basa en l'augment dels ingressos ordinaris, amb un creixement interanual del marge d'interessos del 25,4% i de l'1,6% de les comissions netes; en la reducció de les despeses de personal, del 4,9%, i en els menors sanejaments de crèdit, amb un descens del 12,8%. A més del marge d'interessos, que no arriba a recollir encara tota la pujada de l'Euríbor, Unicaja millora el marge brut (+5,9%) i el d'explotació abans de sanejaments (+14,4%), mentre que el resultat de l'activitat d'explotació augmenta un 25,4%, fins als 492 milions d'euros.

Malgrat la pujada dels tipus, la ràtio de morositat es redueix en una dècima respecte a l'any anterior, situant-se en el 3,4%. El saldo de la inversió creditícia no dubtosa d'Unicaja se situa actualment en 49.533 milions, en un context de reducció significativa de la demanda de finançament, d'increment de les amortitzacions anticipades de la cartera de crèdit a tipus variable i de concentració de venciments de préstecs amb aval de l'ICO.

En aquest escenari, el saldo del finançament hipotecari de particulars s'ha reduït l'1,4% en el trimestre, fins als 30.641 milions, si bé el finançament al consum ha augmentat un 2,1% interanual. Entre gener i setembre, Unicaja Banco ha concedit 5.179 milions d'euros en nous préstecs i crèdits, dels quals 1.866 milions corresponen a hipoteques de particulars, mantenint la quota de mercat en formalitzacions hipotecàries en el 7,4 % del total nacional.

Solvència

Per la seva part, els recursos de clients minoristes totalitzen 87.536 milions d'euros. Destaca l'augment dels dipòsits a termini, amb una pujada del 65% en termes interanuals i el 9,5% en el trimestre, en tant que els recursos fora de balanç i assegurances creixen un 3,2% l'últim any, fins als 20.759 milions.

El total de recursos administrats se situa en 98.411 milions d'euros, amb un augment de tan sols el 0,2% respecte a desembre de l'any passat.

Respecte al volum d'actius improductius, aquest manté la seva tendència a la reducció, amb un descens interanual del 13%, tant per la disminució de l'estoc d'adjudicats, del 15,3%, com dels actius dubtosos, de l'11%. La taxa de cobertura dels actius improductius ha millorat en termes interanuals en 2,1 punts, fins al 66,2%; la d'actius dubtosos se situa en el 65,8% i la d'actius adjudicats en el 66,6%.

Unicaja Banco destaca així mateix els seus "elevats i sòlids nivells de solvència", amb un capital de màxima qualitat, CET 1 fully loaded, del 14,2%. L'entitat va realitzar al setembre una emissió de 300 milions d'euros de bons verds no preferents (sènior non preferred) a cinc anys, amb una sobredemanda de títols propera a 4,5 vegades l'emissió.