Unicaja anomena aquest dilluns a Rocío Fernández Funcia i Antonio Carrascosa Morales com a consellers independents. Al banc andalús hi havia quatre butaques buides després de l'onada de cessaments dels últims mesos. L'últim a fer-ho va ser Jorge Delclaux, que va renunciar al seu càrrec com a conseller independent el mes d'abril passat per estar en desacord amb la posició del consell d'administració, en no adoptar mesures que, des del seu punt de vista, garanteixin el bon govern corporatiu de la societat. Però només uns mesos abans havia demanat la seva sortida María Garaña, una altra d'independent. I a més, els accionistes van rebutjar en la junta celebrada el mes de març passat a Màlaga el nomenament d'uns altres dos, Maite Costa i Isidoro Unda.

Amb els nous nomenaments -Fernández Funcia també és consellera de Cofides i Avanza Previsión; i Carrascosa Morales, va ser director del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB)- l'entitat va a poc a poc restablint la crisi de governança que arrossega des de la fusió amb Liberbank a l'estiu de 2021, i que tindrà com a fermall d'or la sortida definitiva del conseller delegat, Manuel Menéndez, que va anunciar el seu cessament voluntari el passat 1 de juny. Tanmateix, Unicaja encara no ha elegit qui serà el seu substitut i el CEO segueix al capdavant del banc. Així mateix, necessita incorporar-ne dos d'independents més.

En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Unicaja indica que la comissió de nomenaments i el consell d'administració del banc "continua amb els processos per a la cobertura de les vacants corresponents a dues conselleres independents", complint així el propòsit anunciat de seguir el recomanat pel Codi de Bon Govern de les societats cotitzades quant a la diversitat de gènere. I també segueix en procés de recerca d'un nou CEO.

Unicaja no ha comunicat que model de governança aplicarà en el futur. Doncs l'actual president, Manuel Azuaga, també s'havia compromès a deixar les seves funcions executives com tard aquest mes de juliol. En l'acord de fusió, Unicaja es va comprometre amb el Banc Central Europeu a modificar el seu model de governança abans de dos anys, és a dir, com tard el 30 de juliol d'aquest 2023.

En aquell moment, l'opció que es plantejava era que Manuel Azuaga cedís totes les funcions executives al conseller delegat, Manuel Menéndez, arribada la data. D'aquesta manera, Azuaga podria continuar sent president, però no executiu, com ocorre amb el president de Banc Sabadell, Josep Oliu. Però els esdeveniments dels últims mesos ja apuntaven que aquesta opció havia deixat d'estar a sobre de la taula feia temps. I l'anunci de cessament de Manuel Menéndez va confirmar que aquest escenari ja no estava vigent.

Diferents fonts apunten que Unicaja ha buscat professionals dins del banc per substituir Menéndez, però des de l'entitat continuen sense pronunciar-se. Ho faran al mercat, via CNMV, i en un termini màxim de 20 dies.