Els sindicats de Unicaja han tingut doblet aquesta setmana. Dimarts es van reunir per primera vegada amb l'acabat de nomenar conseller delegat, Isidro Rubiales, qui els va assegurar que el banc començava una nova etapa i provaria de restablir la pau amb la plantilla. Per a això els va citar a aquest divendres, dia en què han marcat un calendari de negociacions per a les setmanes vinents on esperen posar solució als problemes que porten arrossegant des de la fusió amb Liberbank, fa dos anys.
Segons fonts sindicals, Rubiales els va transmetre que Unicaja és un banc "independent i de futur" que té valor per als accionistes, els treballadors i la societat. I en aquest context buscarà acabar amb el soroll mediàtic dels últims mesos, que han posat de nou l'entitat malaguenya a la diana de les fusions.
Unicaja ha estat l'únic banc espanyol que ha obtingut un benefici més baix que el de l'any passat malgrat les pujades de tipus (fins al juny va guanyar 148 milions, un 13% menys que el 2022) i en borsa, és, després de Bankinter, el banc que menys s'ha revaloritzat aquest any (amb prou feines un 3% davant el 43% de per exemple BBVA).
L'entitat, que a més ha patit una forta crisi de governança que ha acabat fins i tot amb la sortida del conseller delegat, amb prou feines ha reduït els costos de personal en un 5% l'últim any malgrat l'ERO i el tancament accelerat de sucursals. I ha perdut terreny en hipoteques. Un mix que li ha posat a l'entitat en el centre de les mirades i que, segons fonts financeres, hauria fet que alguns bancs hagin mirat els nombres d'Unicaja per veure si els encaixaria una operació corporativa.
Aquesta mateixa setmana, de fet, ha transcendit que Sabadell podria ser darrere del banc malagueny, encara que l'entitat catalana ho desmenteix. Unicaja també ho fa. "El missatge de Rubiales de dimarts va ser clar, entén que hi ha molts problemes per afrontar perquè hi hagi un clima laboral més saludable i aposta per la negociació amb la representació laboral dels treballadors per resoldre aquesta situació. Cal centrar-se en la negociació i allunyar del soroll de les fusions", indiquen fonts sindicals.
Recuperar la pau laboral
En la reunió d'aquest divendres (un dia en què a més s'ha conegut que el president d'Unicaja, Manuel Azuaga, deixa les seves funcions executives i cedeix tot el seu poder al nou CEO) els sindicats han posat a sobre de la taula la relació de temes que han de ser abordats "immediatament" per recuperar la pau laboral. Entre ells, l'homologació i pujada salarial.
"No és sostenible tenir 6 polítiques retributives diferents en l'entitat", denuncien des de CCOO. "L'homologació va ser un compromís firmat en l'acord de l'ERO que ha de ser completr". La representació laboral també demana una millora de la retribució per a tota la plantilla, atès el context d'inflació i menor poder adquisitiu. "És una premissa imprescindible per a la millora del clima laboral".
Així mateix, insisteixen que Unicaja hauria de renegociar els préstecs dels treballadors, que s'han encarit amb les 10 pujades de tipus. "L'entitat hauria de rebaixar el límit de tots els préstecs del personal empleat, ja que això no suposa un cost per a l'entitat", afegeixen des de Comissions Obreres.
"Sol·licitem resposta a la proposta de tipus al 0% i fórmules de refinançament per rebaixar la quota dels préstecs", afegeixen des d'UGT. En la reunió també han acordat dialogar sobre la classificació d'oficines que es va fer a finals de 2022 i que ha causat un "perjudici econòmic" a prop de 1.000 persones.
CESICA, que també s'afegeix a aquesta proposta i demana de revertir els perjudicis econòmics ocasionats per l'última classificació d'oficines, creu que seria "un gest positiu cap a la plantilla en aquesta nova etapa". Mentre que UGT sol·licita també un suport a les oficines mitjançant "noves contractacions, suplència d'absències, millora de l'estructura de les plantilles, i millora del tracte rebut." Unicaja els ha tornat a citar el pròxim 10 d'octubre.