La Unió Patronal Metal·lúrgica presenta els primers resultats sobre les afectacions de la sequera en el sector específic de la metal·lúrgia a través d'una enquesta plantejada a tots els seus associats. Així doncs, les afectacions de la sequera i les restriccions d'aigua afecten l'agricultura i la ramaderia com a primer sector, però també a la indústria en general i, en concret, al sector de la metal·lúrgia. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu de l'enquesta que la patronal UPM ha impulsat entre tots els seus associats.
Context d'incertesa
Les afectacions principals són dues: un 60% conclou que els problemes poden derivar en afectacions en la cadena de producció. Així doncs, cal recordar que moltes de les nostres indústries necessiten l'aigua com a motor principal per fer engegar la roda. I un altre 40% conclou que els problemes principals poden estar relacionats amb l'increment dels costos motivat per l'escassetat d'aigua i cercar noves alternatives que redueixin la necessitat del consum d'aigua, però que incrementin una pujada dels preus no prevista.
D'altra banda, la dada positiva, segons la patronal, és que en aquests moments, les afectacions influencien "poc", segons el 45% dels enquestats; i un 10% admet directament "gens". Però ja hi ha un 15% que admet amb un "molt" conseqüències greus de la sequera per a la seva indústria; un altre 15% ha contestat amb un "bastant"; i un 15% considera que encara és massa aviat per respondre a aquesta pregunta.
Conseqüències en els costos i la producció
En darrer terme, dins l'àmbit metal·lúrgic, les majors afectacions estan lligades a la indústria siderometal·lúrgica i, en grau més baix, a les del comerç del metall. Les principals activitats van lligades al sector dels aparells elèctrics, la maquinària i els productes metàl·lics bàsics. Amb aquestes conclusions exposades, la UPM demana ser una de les patronals presents i representatives en el marc de la Taula Nacional de l'Aigua que el Govern s'ha compromès a promoure i crear.
Cal recordar que la demanda d'aquesta Taula Nacional de l'Aigua s'estén en diferents àmbits i sectors. La primera que la va promoure va ser l'Associació Catalana de Comunitat de Regants, Acatcor. L’associació va fer arribar un manifest a l’executiu català per reclamar aquest òrgan per fer front a la sequera, i ara el Govern ha anunciat que l’Acatcor en formarà part. Posteriorment, també es va sumar amb un manifest la patronal Pimec: "L'aigua és una part essencial de les persones, de tot el que ens mou. Si els aliments pugen, la inflació es manté, en conseqüència tindrem més despeses i les hipoteques també pujaran. És un missatge molt potent que volem donar per fer una crida per un pacte nacional de l'aigua", va subratllar David Coll, president de Pimec Agroalimentària.
La patronal també alerta: "Hi ha estudis que indiquen que un turista consumeix cinc vegades més que un ciutadà. Nosaltres estem per aportar solucions", en comptes d'assenyalar uns o altres, va voler matisar Antoni Cañete, president de Pimec.
El clam unànime és implementar amb urgència aquest òrgan per tal d'establir les bases del futur Pacte Nacional de l'Aigua que està contemplat en l'Acord de Pressupostos per l'any 2023.