Tan sols 150 metres, un minut a peu, separen les lletres rosa tot just inaugurades de "rebaixes" del Bershka del passeig de Gràcia de Barcelona, amb vaivé de joves, del reixat tancat de H&M, també amb el rètol de "rebaixes" posat, aparador brillant per estrenar, però la llum del cartell apagada i la persiana abaixada el primer dia de vaga. És, ara, l'única botiga d'H&M en el centre de Barcelona, després del tancament de la botiga de Rambles i també de la de Portal de l'Àngel. I comença les rebaixes d'estiu també tancada, igual que el 90% de les botigues d'Espanya, segons informen fonts sindicals, i un seguiment d'entre el 90 i el 95% de la plantilla, després que la reunió de dilluns passat es tanqués sense un acord. La sobrecàrrega de treball, les baixes sense cobrir i la demanda de plus per vendes centren les principals reivindicacions de CCOO i UGT, que van quedar descontentaments amb l'oferta de l'empresa de fer algunes contractacions mentre retiraven el complement per Incapacitat Temporal (IT) que permet als treballadors cobrar el 100% del seu sou.

L'alt nivell d'absentisme, per sobre del triple de la mitjana del sector, és un dels punts clau del conflicte. L'empresa no cobreix les baixes, denuncien els empleats, mentre que des de la companyia busquen eliminar aquest complement per reduir aquestes baixes. Són baixes "reals", segons els treballadors, que demanen "altres incentius" per acabar amb l'absentisme, tals com millors plus de cap de setmana i a també per vendes. A falta d'un acord, els sindicats tenen convocada una nova aturada de tot el dia dilluns vinent 26, després d'arrencar les jornades de reivindicacions el passat dia 20 amb aturades parcials. Tan sols han obert: una de les 25 botigues de Madrid, una de les 12 de Barcelona, una de les 6 Màlaga, una de les dues de Mallorca, una de les 9 València, la botiga de Tarragona, una de Saragossa, la botiga de Castelló, una de les dues d'Alacant, la de Talavera i, durant el matí, una de les sis botigues de Sevilla. La resta, unes 115 botigues, han romàs tancades per la vaga.

Ara per ara, no existeixen avenços en les negociacions, després que la proposta dels sindicats resultés "insuficient i poc concreta" als treballadors, encara que des de l'empresa asseguren que les mesures "satisfan les necessitats identificades".

25 botigues i 1.800 treballadors menys

H&M ha perdut 25 botigues i 1.800 treballadors des de 2018 en passar de 150 i 5.800 a 125 i 4.000 empleats, un retrocés molt més gran quant a personal que quant a establiments, situació que porta a una sobrecàrrega laboral excessiva, sempre segons els representants sindicals consultats per ON ECONOMIA. L'absentisme del 8%, gairebé el triple, que en moltes ocasions cobren el salari mínim en ciutats amb elevat cost de vida com Madrid que en la resta del sector, així com l'alt nombre d'excedències sol·licitades, carrega encara més als treballadors de H&M.

L'alt nivell de parcialitat, amb un 80% de contractes que no són a jornada completa segons els sindicats, aguditza la precarietat, ja que els treballadors no arriben a cobrar un sou complet i, a més, tenen horaris canviants que els impedeixen alternar-lo amb altres llocs de treball, denuncien els sindicats.

Les protestes es donen en un context no pròsper per a H&M, que ha excusat el fre en els seus beneficis i vendes en els últims semestres, en els alts costos de la matèria primera i en les condicions climatològiques, malgrat que altres empreses com Inditex no han deixat de créixer en els mateixos períodes. Això sí, l'empresa va disparar els seus beneficis entre el tancament de l'any passat i la baixada del segon semestre durant el primer trimestre d'aquest any, a causa del seu negoci de segona mà. El novembre de l'any passat, H&M va anunciar 1.800 acomiadaments a tot el món, que de moment no s'han traduït en un Expedient de Regulació d'Ocupació a Espanya. El degoteig de tancaments i la no-cobertura de baixes i excedències porta els treballadors a entreveure un "ERO encobert en aquesta situació".