El grup agroalimentari Vall Companys va tancar l'exercici 2022 amb una facturació de 3.010 milions d'euros, un 31% més que l'exercici anterior, i amb un benefici de 110 milions d'euros, un 15,78% superior a 2021. Aquests resultats s'emmarquen en un context inflacionista, amb un augment dels costos de producció que l'ha portat a ajustar els seus marges sobre vendes del 4,1% al 3,6%, l'últim any. El grup de la família lleidatana Vall Esquerda argumenta que els costos energètics de les matèries primeres i, significativament, del pinso arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, ha tensat la part inicial de la cadena de valor agroalimentària. "Aquesta situació no era nova per al sector i no va fer més que intensificar-se, ja que des de juliol de 2020 les commodities de l'alimentació ja experimentaven un increment gradual i constant, segons les dades de la Llotja de Chicago," als que es refereix la companyia.
Dins del pla estratègic del grup s'han potenciat les mesures per a estalvi de costos energètics i eficiència a la producció. En concret, l'any passat es va executar una inversió de 15 milions d'euros en els seus centres productius d'Espanya, potenciant les renovables a través de l'energia solar fotovoltaica. Amb la seva instal·lació progressiva al llarg del 2022, el grup va assolir una potència solar instal·lada de 16.730 kWp, tancant l'any amb un estalvi de 531 tones de CO₂. Per al present 2023, s'espera assolir una potència solar instal·lada de 33.600 kWp, deixant d'emetre 5.600 tones de CO₂. A més, amb l'objectiu de donar continuïtat a l'aposta d'eficiència en el negoci, s'han realitzat inversions en maquinària i ampliació i renovació de plantes el 2022, per valor de 81,5 milions.
Respecte a l'evolució dels negocis -ramaderia, indústria càrnia i fabricació de farina- que la corporació alimentària té repartits en 45 empreses, Vall Companys va superar per primera vegada el llindar dels 3.000 milions d'euros, en part per l'increment de preu del porcí. Vall Companys és la primera companyia europea del sector porcí, amb un total de 5,5 milions de porcs, i desenvolupa la seva activitat a través de 2.600 granges d'integració en Espanya, incloent-hi les dedicades a la criança de pollastres. De fet, la divisió avícola va experimentar el 2022 un volum de negoci estable -emmarcat en l'àmbit espanyol- d'entorn dels 500 milions d'euros anuals -després de l'adquisició de SADA-, i el sector porcí continua sent una línia de negoci amb clara vocació exportadora. Els principals mercats internacionals del porcí són la Xina, Corea, el Japó i Europa Central. De la facturació total del grup, el 65% correspon als ingressos del mercat interior espanyol i 35% al negoci internacional.
D'altra banda, es pot apuntar que la facturació del pas any també contempla l'adquisició del grup SADA que es va realitzar el novembre de 2022. Vall Companys va tancar la compra de SADA, tercer operador del mercat d'avicultura i processament avícola i amb un volum de vendes aproximat de 240 milions, amb la seva propietària, la multinacional Nutreco. Amb SADA, la firma en controla més del 20% del mercat espanyol. L'operació va incloure les plantes de Lugo, Sueca (València) i Alcalá de Guadaira (Sevilla); l'activitat d'una planta a Toledo en la qual SADA operava en règim de lloguer i també els actius immobiliaris de SADA a Lleida, sense activitat.
La companyia lleidatana ha advertit en la presentació dels seus resultats anuals que els ingressos de l'exercici 2022 no tenen en compte l'adquisició d'Embotits Rodríguez, ja que l'operació per adquirir la totalitat de la companyia es va tancar finalment el 12 de gener de 2023. També al present exercici, Vall Companys ha tancat un acord amb l'empresa Biovall Heparin Science, que invertirà 25 milions d'euros per produir 300 milions de dosis anuals del fàrmac heparina, a partir de 2025, en una nova factoria situada a Saragossa. El projecte es realitzarà a les instal·lacions que International Casing Products (ICP), filial del grup Vall Companys, té en el polígon de Mercazaragoza. L'heparina és un principi actiu farmacèutic que s'extreu de la mucosa intestinal porcina i un dels productes clínics més utilitzat per a la prevenció i el tractament de la trombosi.