Vallformosa va tancar 2023 amb una facturació superior als 35 milions d’euros, un 7% més que l’anterior exercici i un ebitda “històric” de 3,6 milions, un 8% més que el 2022. No obstant, els beneficis nets van caure de 700.000 euros a 500.000 per un “entorn advers” marcat per la sequera i la inflació, segons va apuntar aquest dijous la seva CEO, Marta Vidal (imatge superior), en un contacte amb la premsa.

Aquestes caves de Vilobí del Penedès van destinar l’any passat el 88% de la producció a l’exportació, sobretot a Bèlgica (amb una quota del 36%), Països Baixos, Japó, Regne Unit, Estats Units i Dinamarca, als quals s’ha ajuntat darrerament Cuba.

L’any passat van produir 12 milions d’ampolles, si bé Marta Vildal va assegurar que estan més enfocats a la rendibilitat que al volum. Els objectius que s’han proposat per aquest 2024 són els de continuar “creixent a doble dígit” i augmentar la quota en els països on exporten.

Altres paràmetres

Vallformosa va gestionar més 13,5 milions de quilos de raïm (una caiguda del -7%, quan en els sector va baixar un -35%), que en un 65% és d’origen ecològic (augment del 30%) i en un 20% de vinyes velles (amb més de 40 anys) i compten amb més de 400 viticultors proveïdors. Precisament, han constituït la societat Agro Vallformosa per garantir el relleu generacional. Aquest divendres, el president de les caves, Josep Graells March, es reunirà amb aquests viticultors a Vilobí per exposar-los el seu projecte.

En no tenir finca pròpia, Vallformosa no ha patit tant les conseqüències de la sequera dels últims exercicis. Per a la propera verema, les perspectives són millors perquè, fins aquest juny, ja ha plogut tant com tot l’any passat, fet que farà que la producció de raïm s’incrementi entre un 20% i un 25% segons les seves previsions.

En declaracions a ON ECONOMIA, Graells va subratllar que Stoneweg no es soci de Vallformosa perquè mai donarà entrada a un fons d’inversió, si bé va reconèixer que el seu CEO, Jaume Sabater, amic personal seu, en controla una participació del 10% a través de la societat Tenpol SWI. Segons el Registre Merantil, el representant de Tenpol a Vallformosa és Xavier Coll Pujol, que és un dels directius de Stoneweg. Aquest fons és el promotor del projecte del nou Museu Carmen Thyssen de Barcelona, que se situarà en els antics Cinemes Comèdia del Passeig de Gràcia i del qual Sabater n’és un dels artífexs.

En l’actualitat, els principals socis de Vallformosa són el president, Josep Graells (51%), Vicens Vidal (antic director general i pare de l’actual CEO, amb un 18%) i Jaume Sabater (10%).

Properament llançaran la campanya “Everyday Extraordinary”, per promocionar un consum de cava recorrent. L’any passat van sumar a al cartera de productes que comercialitza Vallformosa “projectes amb ànima” com el vermut Antich, el més vell de Barcelona, i la ginebra Marshall.

Història centenària

Vallformosa va néixer el 1865 quan es van començar a conrear les vinyes de la masia la Sala de Vilobí del Penedès, on encara mantenen la seu de l’empresa, si bé ja no tenen vinyes. El 1938 van elaborar les primeres ampolles de cava i a principis del 2000 van iniciar les exportacions. Deu anys després, el celler va entrar en crisi pel deute acumulat i, precisament en aquell moment, els anteriors propietaris, la família Domènech, va contractar els serveis de l’advocat mercantilista Josep Graells. Aquest estava tan convençut de la supervivència del celler que, el 2017, es va convertir en el primer accionista després de la sortida dels Domènech.