La gestora de fons d’inversió Stoneweg ha entrat en el sector del cava a través de Vallformosa, de la qual ha aconseguit un 10% del capital, segons confirmen fonts d’aquest històric celler de Vilobí del Penedès.

Stoneweg és una plataforma d’inversions immobiliàries —residencial, oficines i logística— que, de manera progressiva, s’ha anat diversificant cap al sector hoteler, la restauració —amb la marca Belbo—, l’oci —promouen parcs urbans d’onades per a surf— i la cultura. No els van deixar aixecar una franquícia del museu Hermitage al recinte portuari de Barcelona, però en els últims mesos han obert una sala d’exposicions al vell IMAX del Port, el Museu Palau Martorell al barri Gòtic i promouen un gran centre d’art i noves tecnologies a l’antiga fàbrica Godó i Trias de l’Hospitalet de Llobregat. I ara han entrat en el cava.

No és el primer fons d’inversió que aterra als cellers del Penedès, perquè els nord-americans de Carlyle van adquirir el 100% de Codorníu el 2018. Fonts del sector apunten que ha revifat l’interès inversor pel cava perquè altres grups estan sondejant aquest mercat.

Vallformosa (Masia Vallformosa SL) ha substituït la figura dels administradors solidaris per un consell d’administració per donar entrada al nou inversor. Així, s’ha incorporat com a conseller la societat Tenpol SWI, filial de Stoneweg, representada per Xavier Coll Pujol, un dels directius de la gestora de fons, segons apareix en el Butlletí Oficial del Registre Mercantil. Tenpol SWI ja va ser el vehicle utilitzat per Stoneweg per invertir en el sector de la restauració.

Fonts de Vallformosa apunten que com a president i accionista majoritari (52%) es manté l’advocat Josep Graells March. També continuen accionistes minoritaris com Vicenç Vidal i David Garcia Gelabert. I subratllen que Vallformosa continua sent “el primer elaborador de cava amb un capital 100% català”.

En el consell també hi ha Marta Vidal Ollé, integrant de Cava Woman, iniciativa impulsada per un grup de professionals que volen que es posi en valor el paper de la dona en el món vitivinícola.

Aquestes fonts asseguren que més que un fons d’inversió qui ha entrat ha estat el seu CEO, Jaume Sabater, coneixedor del món del cava, interessat en Vallformosa i amic de Graells. Subratllen que ha estat una decisió personal de Sabater. Altres fonts del sector apunten que el fons té intenció de seguir apostant pel cava.

Vallformosa va facturar 33,19 milions d’euros el 2022, un 7,37% més que l’exercici anterior, si bé els beneficis van caure dels 3 milions de 2021 a poc més de 770.000 euros. Un dels motius és l’increment del consum de matèries primeres, bàsicament del raïm que compren a prop de 500 viticultors. Fonts d’aquest celler indiquen que l’any passat van superar clarament les anteriors magnituds si bé no concretaran els imports fins que s’auditin i aprovin els comptes.

Exporten el 80% de la producció a més de 50 països. El 85% de les ampolles són caves —de les marques Vallformosa, Mistinguett i Gran Barón— i el 15% vi —amb l’etiqueta Cultivare1—. També produeixen escumós sense alcohol. El pla d’expansió passa per incrementar la producció i obrir nous mercats.

Història centenària

Vallformosa va néixer el 1865 quan es van començar a conrear les vinyes de la masia la Sala de Vilobí del Penedès, on encara mantenen la seu de l’empresa (imatge superior). El 1938 van elaborar les primeres ampolles de cava i a principis del 2000 van iniciar les exportacions. Deu anys després, el celler va entrar en crisi pel deute acumulat i, precisament en aquell moment, els anteriors propietaris, la família Domènech, va contractar els serveis de l’advocat mercantilista Josep Graells. Aquest estava tan convençut de la supervivència del celler que, el 2017, es va convertir en el primer accionista després de la sortida dels Domènech.

Graells ha obert ara la porta a Stoneweg. Des del 2016, aquesta plataforma ha gestionat inversions per un import de 7.500 milions d'euros dels quals uns 5.000 encara estan en curs, segons dades de la companyia. Aproximadament, el 33% de les inversions s'han realitzat a Espanya i un altre 27% als Estats Units, on gestionen 20.000 habitatges. També operen a Andorra, Suïssa, Itàlia, Irlanda i al Regne Unit.