"No hi ha cap motiu per vendre Agbar". Així de clar ha tancat el debat Estelle Brachlianoff, CEO de Veolia, que també ha assegurat que no canviarà l'estructura accionarial a Aigües de Barcelona, on estan "molt còmodes" amb els seus socis, CriteriaCaixa i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que tenen el 15% cada un. Brachlianoff ho ha dit aquest dilluns a Barcelona, on ha presentat un projecte amb Enagás per aprofitar el fred de la regasificació com a font d'energia.

"Agbar és l'aigua de Veolia a Espanya, és un element d'aquesta xarxa que és Veolia, la xarxa d'aigua més gran del món. Estic molt contenta de tenir Agbar en aquesta xarxa i no hi ha cap motiu per vendre-la, al contrari," ha assegurat la CEO del gegant francès en una trobada amb periodistes a Barcelona.

De fet, ha assegurat que tenen la intenció de fer-la créixer més, amb noves adquisicions. Brachlianoff ha parlat de la compra de 6 empreses a Espanya aquest any, especialment al sector elèctric. "Per descarbonitzar cal electrificar", ha explicat.

Pel que respecta a Aigües de Barcelona, que controlen amb el 70% de les accions en mans d'Agbar, també ha assegurat que es mantindrà tal com està. "El partenariat funciona perfectament, no hi ha cap motiu per comprar-ne una part, els nostres socis són fonamentals per fer funcionar l'engranatge. No hi ha cap motiu per canviar un partenariat que funciona", ha explicat.

En línia amb això, ha negat negociacions amb Criteria, el hòlding de La Caixa, sobre possibles canvis accionarials tant a Agbar com a Aigües de Barcelona. "No hi ha cap conversa amb ningú, la relació amb La Caixa està molt bé. Hi ha converses amb La Caixa, però no en aquest sentit", ha explicat, sinó dins de les normals relacions dels socis.

La CEO de Veolia ha assegurat que les inversions a Espanya no només estan garantides, sinó que a més aquest any es dispararan. En concret, ha xifrat en 60 milions les inversions anuals en el país, que aquest any gairebé es duplicaran amb 50 milions extra per a un projecte a la planta de Sant Joan Despí, pel qual preveuen duplicar la seva capacitat d'osmosi inversa.

Sobre els canvis a la cúpula de Agbar en els últims mesos, Brachlianoff ha advocat per la continuïtat del projecte: "Vaig lamentar la sortida d'Ángel Simón. Tenim un responsable, que és Manuel Cermerón, que ja ho era abans, i això no ha canviat".

Nou projecte amb Enagás

La CEO de Veolia ha explicat totes les línies de negoci de la companyia, que van més enllà de l'aigua i també toquen energia i gestió de residus, i el volum de negoci que tenen a Espanya, on el 2023 van facturar 2.600 milions d'euros, un 6% dels seus ingressos anuals. De cara al 2030, gràcies a les inversions i nous projectes, espera pujar un 40% la xifra de negoci al país, fins a superar els 3.600 milions.

Un d'aquests nous projectes l'ha presentat aquest dilluns i té com a soci Enagás. Ambdues companyies han inaugurat una solució per recuperar el fred residual de la terminal de gas natural liquat (GNL) de la planta d'Enagás al Port de Barcelona, que ja és operativa i genera 131 GWh d'energia a l'any. Amb aquesta energia es proveirà la zona sud de Barcelona, part de l'Hospitalet de Llobregat i Mercabarna.